Noma отново е на върха
В своята десета годишнина, след поредно преобразяване и промяна на менюто копенхагенския ресторант Noma с шеф-готвач Рене Редзепи размени миналогодишната си втора позиция с жиронския El Celler de Can Roca и застана на първо място в най-известната ресторантьорска класация The World’s 50 Best Restaurants, организирана от британското списание Restaurant.
Церемонията по награждаването се проведе вчера (28 април), вечерта, в ренесансовата обстановка на Guildhall, сградата на старото кметство на Лондон. Тогава освен 50-те най-добри ресторанта за 2014 година, станаха известни и носителите на различни други награди. Лондонският шеф готвач Фъргъс Хендерсон от St John, основоположник на концепцията за използването във висшата кулинария на всички части от животните беше отличен за цялостния си принос за ресторантьорската култура. На-добрият сладкар за тази година е Жорди Рока от El Celler de Can Roca. В класацията на ресторантите Central, Лима се качи от миналогодишното 50-то място на 15-то и с това заслужи отличие. Най-добре класиралият се при дебют ресторант в тазгодишния списък е бангкокският Gaggan със 17-та позиция. Наградата за устойчив ресторант беше присъдена на баския Azurmendi, Ларабецу, Испания.