Национална кулинарна купа 2017
На 21 и 22 април 2017 в Международен панаир Пловдив ще се проведе 10-то юбилейно издание на Национална кулинарна купа на България.
Целта на утвърдилото се като най-голямо и престижно кулинарно състезание в страната е да популяризира кулинарното изкуство, като същевременно стимулира развитието и усъвършенстването на професионалистите у нас. С всяка изминала година броят на желаещите да се състезават в различните категории се увеличава. На най-голям интерес се радват „Готвач на годината“ и „Кулинарен отбор на годината“, като популярност набират също и „Сладкар на годината“, както и по-новите категории „Пицар на годината“ и категория „Паста“.
Журито в различните категории се състои от професионални готвачи и сладкари - членове на Българската асоциация на професионалните готвачи, Евро-Ток България и Български сладкарски клуб (Асоциацията на професионалните сладкари в България), както и готвачи и преподаватели по кулинарни изкуства от Белгия, Канада и Италия.
И тази година по време на състезанието за професионалисти ще се състои и Панорама на професионалното образование, организирана от Министерство на образованието и науката в сътрудничество с Асоциацията на професионалните училища по хотелиерство и ресторантьорство. Тогава ще се проведат и националните кръгове на състезанията „Най-добър млад готвач на годината“, „Най-добър млад хлебар-сладкар на годината”, „Най-добър млад сервитьор“ и „Най-добър млад барман“. Във всяко от тези състезания сили ще премерят победителите от регионалните кръгове, проведени в София, Варна и Велико Търново в края на март.
Организационните патньори на форума са Българската асоциация на професионалните готвачи, Министерството на образованието и науката и Съветът по туризъм - Пловдив, подкрепени от много спомоществователи, сред които Метро и Кулинарна академия HRC.