Начало За нас Реклама Контакти

Национална кулинарна купа 2016

Снимка за Национална кулинарна купа 2016

Над 130 готвачи от цялата страна ще се борят за Националната кулинарна купа на България 2016 в 8 състезания, организирани от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ). Те ще се състоят на 22 и 23 април в Международен панаир Пловдив.

Кулинарните отбори тази година ще творят по темата „Класик“ и трябва да приготвят рибна супа, веган ястие от леща и шоколадово гато за десерт. Претендентите за титлата „Готвач на България“ пък ще се изявяват по темата „Пролет“ със студена сезонна супа и основно блюдо от агнешко месо. И в двете категории има втори кръг, наречен „Черна кутия“, в който конкурентите получават набор с неизвестни преди това продукти и с тях създават рецепти за предястие и основно. .

Темата на сладкарите ще бъде „Натура“ и е вдъхновена от приключенията на Алиса в страната на чудесата.

Новост тази година са категорията „Телешко“ и атрактивната дисциплина „Пица акробатика“. Ще се проведат надпревари и за паста със сирене пиаве и за транжиране на сьомга.

Състезанието по карвинг, в което се изработват скулптури от плодове и зеленчуци, е в две части – артистична и техническа, като във втората ще се правят 3D фигури от тиква и пъпеш.

Наред с майсторите, ще се изявяват и ученици от професионални гимназии. Те ще участват в конкурси за млад готвач, сервитьор и хлебар-сладкар, които са част от VІІІ Панорама на професионалното образование. Младите кулинари трябва да приготвят автентично българско ястие, което сервитьорите ще аранжират на масата и ще представят на журито.

Звездата на 9-ото издание на Националната кулинарна купа е Андреас Рабенсайфнер – бранд специалист в компанията Manitowoc Foodservice, САЩ, която е световен лидер в технологиите и оборудването за приготвяне на здравословни храни. Неговите презентации ще се проведат и в двата дни от 13.00 часа.

Както всяка година и сега интересът към състезанията за Националната кулинарна купа е голям - участниците са с 30 повече от миналата година, заявиха от БАПГ. Те ще застанат на старта в 11 ч. на 22 април, а имената на победителите ще бъдат обявени на следващия ден следобед.  

от Меню Апр. 2016
Коментари