На вечеря с Foodies
Синтезът между различните изкуства винаги води до изненадващи и вълнуващи резултати. Затова DiVino.Taste и Киномания впрегнаха общия си потенциал и създадоха две кино вечèри, които съчетават документалния филмов подход към храната и професионализма и творчеството на един шеф готвач.
На 19 ноември, (четвъртък) от 19:30 часа в зала 10 на НДК - един ден преди началото на форума на българското вино DiVino.Taste, ще бъдат сервирани шведския документален филм Foodies и предизвикателна вечеря от шеф Димо Димов.
Foodies
Швеция, 2014, 95 мин., документален филм, режисьор Томас Джаксън, Шарлот Ланделиус и Хенрик Стокаре
Кои са Foodies? Явлението доби размерите на утвърдена субкултура в съвременното общество: хора, обсебени от качествената и изискана храна, готови да ѝ посветят времето, средствата и емоциите си. Повечето от фудитатаподдържат постоянен блог или споделят информация в социалните мрежи. Такива са и героите на филма, който ще ни отведе по стъпките им в най-прочутите тризвездни по гида „Мишлен“ ресторанти на света.
кадър от Foodies
Отдадени на преклонението към храната, което от хоби се превръща в начин на живот, те са добили статуса на престижни кулинарни критици, защото критериите им са обусловени от „звездния“ им опит. Това са хора, които прекарват живота си в обикаляне на планетата и... ядене. Хора, чието мнение толкова високо се зачита от професионалистите в бранша, че да си резервират място и в най-труднодостъпните ресторанти за тях не е проблем. Кои са тези хора, кои места посещават, какво консумират там, дали това ги прави щастливи, дали харесват всичко, което опитат... вижте сами. И опитайте
шеф Димо Димов
Менюто на шеф Димо Димов:
Прясно изпечен хляб
Предястия
Крем от гъши дроб,
салата от киноа и червена леща, листа от тученица,
хляб със звезден анасон
Основно ястие
Френско петле в два стила:
Кок-о-вен; филе с масло от салвия и трюфел, ризото с кестени
Десерт
Гато "Марсел" с малинова пяна