Мъже говорят за храна на WiFo
Последните трима лектори на WiFo 2017, които ще представим са ресторантьор, предприемач и бивш министър. Всеки от тях има своята гледна точка към храната, която ще споделят на 11 ноември от 10.00 часа в зала 6 на Интер Експо Център. Ето кои са тримата господа:
Димитър Николов
Митко Николов и съпругата му Нели дават всичко от себе си, за да реализират мечтите си в България. Те създадоха Багри – първият сезонен ресторант в България, който предлага изцяло местна храна от малки производители и ферми. В Багри, на ул. Добруджа в София, ви очакват натурални храни и напитки от малки земеделци и преработватели, Slow Food продукти и занаятчийски хляб.
Семейството работи и в собствена семейна ферма и зеленчукова градина – така част от продуктите за ресторанта са тяхно производство.
Кои са най-големите предразсъдъци спрямо храната у нас?
Че трябва да бъде евтина, в големи количества и доста често еднообразна.
За да избегнем изчезването на малките производители, а с тях неизбежно и на биоразнообразието, местната икономика и дори в далечен план на дадени отрасли, ние трябва да осъзнаем, че когато пазаруваме локални и сезонни стоки, стимулираме дори и собственото си благополучие. Затова се стремим да обясняваме ежедневно на хората, че дори да имат възможност да консумират вносни и несезонни храни, то често това е в техен ущърб.
Изчезването на фермерите поставя редица проблеми пред поддържането на пазарна цена на съответен продукт и допълнително улеснява вноса на евтини, нискокачествени и бедни на хранителна стойност негови алтернативи. Проблемът е много сериозен и обхваща почти всички отрасли – от транспорта до туризма, и заслужава вниманието на всички ни, не само на държавата, която е поставяна понякога на колене пред бизнеса и е неспособна да въведе контрол дори на вътрешния си пазар.
Какво означава добрата храна?
Добрата храна е занаятчийската, фермерската, тази, с която би трябвало всички да се храним. Тя е приготвена задължително от хора, поддържащи традицията в производството и националната принадлежност. Питателна е и се състои само от качествени суровини, тъй като се е предавала във времето като неувреждаща. Представете си сега някой да опазва и предава рецептата на McDonalds за чийзбургери, доказано предизвикващи редица заболявания при честата им консумация. Кой народ ще запази такава „ценност“? Докато, например, натурално ферментиралите храни са прекрасен начин да съхраним и дори усилим полезната стойност на много видове и типове продукти. Затова туршии, лютеници, крокмач, качамак, веяна риба и дори кисело мляко са все занаятчийски храни.
Споделете една своя мечта... и едно любимо съчетание на храна и вино.
С жена ми Нели мечтаем за спокойствие и хармония с природата сред овощна градина пълна с ранообразие от дървета и зеленчуци, пеещи птички и естествени аромати! Ценители сме на различни комбинации от натурални храни и напитки, много харесваме съчетанието на меко розе с пролетна зелена салата с тиквички, ягоди и фризе.
Иван Илчев
Casa Kakau е малка семейна фирма от Пловдив, в която Иван и съпругата му Ивалина произвеждат качествени, натурални и здравославни шоколади по системата bean to bar или „от какаовото зърно до блокчето шоколад“. Предлагат широко портфолио от веган шоколад, за направата на който използват само какао, ядки и сушени плодове, а какаото внасят сами от ферми в Еквадор.
Иван Илчев ще разкаже на WiFo как са започнали и защо, какви са препятствията, какво са постигнали и най-вече защо са го постигнали. Ще акцентира върху простите храни – тези, които съдържат по-малко и само чисти съставки, без химия и стабилизатори, оцветители, консерванти, без следи от и без други ненужни "магически" съставки. Философията, около която е изградено производството им е Natural & Pure и създателите на Casa Kakau вярват, че именно това е ключът към успеха за производителите на храни в близко и по-далечно бъдеще.
Д-р Петър Стоянович
Журналист, доцент по история, доктор по философия, кучкар, преподавател, (рибо)ловец, гъбар, политик, министър… Сам Петър Стоянович казва за себе си, че май от всички роли, които е играл в живота, той е най-неразделно свързан с готварството. Преди Коледа ще излезе неговата втора готварска книга – наръчник за прохождащи и напреднали кулинари. И двете книги Така би сготвила баба ти и Така би замезил дядо ти, издания на Gourmet Publishing са манифест за завръщане към добрата стара кухня на бабите и дядовците ни. Освен лични, домашни и приятелски рецепти те съдържат и куп истории за хора и събития, с които авторът сладкодумно предава духа на една епоха и на интересни и забележителни личности. Петър Стоянович е носител на култура, която всички ние, подобно на него, е добре усилено да пазим и възраждаме – едно естествено уважение към добрата домашна храна, която ни събира около масата и ни сплотява, към веселбата, към ритуалите и бохемството.
Настоявайки винаги да нарича нещата с истинските им имена, Петър Стоянович избра за заглавие на презентацията си за WiFo „Помиярството под и на масата“. Д-р Стоянович е сладкодумен и пълен с истории за и около масата.