Медали и вкусни моменти във Френските Алпи
В края на зимата, през последната седмица на март 2017, се проведе ежегодната Световна среща на Международния ски клуб на журналистите (SCIJ) във Вал Сени – френски алпийски курорт близо до италианската граница, във високата част на долината Мориен, над град Модан. Участваха 170 журналисти от 28 страни.
Представителите на Издателство Гурме за пореден път пожънаха успехи. Любомир Бояджиев, редактор на Divino, спечели сребърен медал в ски бягането на 5 км в Бесан и зае петото място в комбинацията от слалом и ски бягане. Пишещата тази информация, главен редактор на издателство Гурме, се нареди на четвърто място в женския слалом и на шесто в комбинацията. А бронзов медал за България в слалома и шесто място в комбинацията постигна издателят на вестник Лична драма, Юлиян Стоянов.
Осем български журналисти от различни медии участваха тази година в международната среща, която се провежда всяка година от 1955 насам. Идеята при създаването на престижната организация е да свързва журналистите от Изтока и Запада. Повече от шест десетилетия по-късно обаче, предизвикателствата са различни. По време на срещите се разискват теми като опасността от фалшивите новини, кибер сигурността, предприемачеството в планинските райони и устойчивото им развитие... Във Франция журналистите разгледаха и CNRS - подземната лаборатория за научни изследвания в Модан.
Изключителен интерес предизвика представянето на Пампорово като домакин на следващата среща на SCIJ през 2018. От тази година Мечи чал стана част от ски зоната на родопския курорт, където догодина ще гостуват около 200 журналисти от близо 35 страни.
За отличното представяне на отбора ни във Франция ключово значение имаха ските Rossignol, предоставени от веригата магазини SLS, а сигурността на нашите състезатели по пистите на Вал Сени беше гарантирана от EUROINS.
Както обикновено храната и виното отново изиграха своята важна роля като културен идентификатор на всяка от страните участващи в световната среща. Предложенията на ежегодната Вечер на нациите варираха от исландска сушена риба и швейцарски раклет, през стриди от Франция, ръчно приготвени баварски колбаси или тънки като цигари турски лозови сармички и пишмание, до италианска паста, сушено бизонско месо от Щатите или вкусна чешка шунка и бира. А българската кулинарна традиция беше представена с домашна лютеница, кисело мляко, овче сирене и кашкавал, сарми с кисело зеле, бански старец и воденска пуска, а сред деветте различни и много качествени родни вина преобладаваха тези от местни сортове, повечето класирани в Divino Top 20.
Чрез няколко внимателно обмислени вечерни менюта френските домакини от Савоя представиха богатата, силна и пълна с вкус местна кухня на долината От Мориен Ваноаз – интересна смес от фини френски техники и здрави планински продукти като прочутите местни сирена бофор и реблошон, най-качествено масло, салами и диви гъби, преобразени в различни тарти, огретени, ястия от дивеч с майсторски сосове и гарнитури, както и деликатни десерти на основата на чудесните тукашни млечни продукти и диви горски плодове… И, разбира се, отличните бели вина на Савоя.
Надяваме се, че кулинарният отговор на домакините от Пампорово–Мечи чал през следващата зима също ще бъде на ниво, в синхрон с богатата и неповторима кухня на магическата Родопа планина.