Начало За нас Реклама Контакти

Макдоналдс разкриха тайната на пържените си картофи

Снимка за Макдоналдс разкриха тайната на пържените си картофи

През октомври 2014 веригата за бързо хранене Макдоналдс започна излъчването в Youtube на поредица от видеоклипове, наречени Our Food - Нашата храна. В тях бившият съводещ на телевизионното предаване Mythbusters Грант Имахара е нает да показва процесите на приготвяне на знакови за компанията храни като бургерите, свинските ребърца и пилешките хапкиВидеоклиповете са заснети в САЩ и отразяват производството само в тази страна.

Преди няколко дена дойде редът и на пържените картофки.

Забележително е, че те всъщност се правят от истински картофи, които за да се нарежат, се изстрелват с нещо като водно оръдие през метална решетка. Скоростта им е около 140 км/ч. Впоследствие картофените пръчици минават през пържене, замразяване и повторно пържене вече в самото заведение. През това време се използват 13 различни вещества, от които четири са рапично, соево, царевично и хидрогенирано соево олио за пърженето. Но освен тях към картофките се добавят:

 • натурален аромат на говеждо месо, което веднага ги определя като неподходяща за вегетарианци храна,

 • хидролизирана пшеница, 

 • хидролизирано мляко,

 • лимонена киселина,

 • декстроза, която осигурява равномерния златист цвят,

 • диметилполисилоксан, който не позволява на горещото олио да пръска и е едно от веществата, познати под общото название силикон,

 • терт-бутил хидрохинон - консервант на олиото за пържене,

 • динатриев пирофосфат, който не позволява на картофите да потъмнеят при замразяване. 

На фона на този списък солта изглежда съвсем естествена. 

А вие колко продукта използвате, за да изпържите картофи?

За себе си мога да кажа само 3: картофи, мазнина и сол. Последната - невинаги.

от Людмил Хайдутов Ян. 2015
Коментари