Макдоналдс разкриха тайната на пържените си картофи

През октомври 2014 веригата за бързо хранене Макдоналдс започна излъчването в Youtube на поредица от видеоклипове, наречени Our Food - Нашата храна. В тях бившият съводещ на телевизионното предаване Mythbusters Грант Имахара е нает да показва процесите на приготвяне на знакови за компанията храни като бургерите, свинските ребърца и пилешките хапки. Видеоклиповете са заснети в САЩ и отразяват производството само в тази страна.
Преди няколко дена дойде редът и на пържените картофки.
Забележително е, че те всъщност се правят от истински картофи, които за да се нарежат, се изстрелват с нещо като водно оръдие през метална решетка. Скоростта им е около 140 км/ч. Впоследствие картофените пръчици минават през пържене, замразяване и повторно пържене вече в самото заведение. През това време се използват 13 различни вещества, от които четири са рапично, соево, царевично и хидрогенирано соево олио за пърженето. Но освен тях към картофките се добавят:
• натурален аромат на говеждо месо, което веднага ги определя като неподходяща за вегетарианци храна,
• хидролизирана пшеница,
• хидролизирано мляко,
• лимонена киселина,
• декстроза, която осигурява равномерния златист цвят,
• диметилполисилоксан, който не позволява на горещото олио да пръска и е едно от веществата, познати под общото название силикон,
• терт-бутил хидрохинон - консервант на олиото за пържене,
• динатриев пирофосфат, който не позволява на картофите да потъмнеят при замразяване.
На фона на този списък солта изглежда съвсем естествена.
А вие колко продукта използвате, за да изпържите картофи?
За себе си мога да кажа само 3: картофи, мазнина и сол. Последната - невинаги.