Макарони без граници
През няколко години модата в сладкарството се сменя. Доскоро кексчетата заливаха Западна Европа и Северна Америка, кейк поповете на клечка се опитаха ги детронират, но го направиха макароните. Увлечението по фините бадемови сладки обаче никога не е напускало една държава. Във Франция макарони се правят от векове и изглежда ще са модерни до края на цивилизацията.
Твърди се, че десерти от бадеми и белтъци е имало още през VIII век в италианските манастири, където са пристигнали от Северна Африка. Внасянето на макароните във Франция пък се приписва на италианските готвачи на Катерина Медичи, съпруга на крал Анри II, през първата половина на XV век. По това време в една от книгите на Рабле за хуманистичния великан Пантагрюел се появява и описанието „малки кръгли сладки от бадеми“. Друга история премества откриването на макароните в манастир в долината на Лоара в края на XVIII век. Сведеният са противоречиви, но са важни резултатите. Съвременните макарони са разнообразни, създадени от творци и винаги вълнуващи.
Класическата рецепта за фините сладки включва бадемово брашно, белтъци, захар – кристална и пудра. Хрупкавите отвън и лепкавите отвътре кръгли черупки с диаметър между 3 и 5 см се слепват по две с ганаш, крем или конфитюр. Това сдвояване е сравнително ново и се смята, че за пръв път е направено чак през 1930 в парижката сладкарница Ладюре, която в момента е световна верига. Общо взето по онова време са започнали и да добавят различни аромати и цветове в макароните. Класическите са ванилия, какао, малина, но екпериментите са непрекъснати и макарони със зелен чай, тонка, солен карамел и черен пипер вече не са изненада. Същестуват дори и макарони със солен пълнеж като козе сирене или пък пастет от пушена сьомга.
♦♦♦♦♦
Макароните се правят с малко продукти, но с много внимание. Ако искате да се научите да ги приготвяте, запишете се за курс за френски макарони на Кулинарно училище МЕНЮ.
♦♦♦♦♦
Освен по вкус и аромат днешните макарони се различават от предтечите си по предназначение. Сега те освен мъничка, но вълнуваща доза сладост са и подходящ подарък за всякакъв повод, а и все повече булки разчитат на тях за сватбените им торти. Макарони дори се създават и за премиери на филми, както в края на миналия месец направиха Ладюре, като предложиха аромат на лайм и ярър тюркоазен цвят за новия филм на Тим Бъртън "Домът на мис Перигрин за чудати деца".