Начало За нас Реклама Контакти

Madrid Fusion 2014: Вдъхновението е на улицата

Снимка за Madrid Fusion 2014: Вдъхновението е на улицата

И тази година Мадрид ще се превърне в световна столица на гастрономията.

От 27 до 29 януари 2014 в испанската столица ще се проведе за дванайсети път висшият международен гастрономически форум MadridFusión, който тази година включва и съвсем нова програма, наречена Saborea España (Вкусù Испания), посветена на традиционната кухня, в която ще се изявят големите шеф-готвачи на страната домакин. 

Така MadridFusión престава да бъде един конгрес, за да се превърне в два – за авангардна и за традиционна кухня, съответно със сутрешни и следобедни сесии.

„Вдъхновението е на улицата“ е темата, която ще обедини различните лекции, демонстрации, работилници, дегустации и конференции. Ще участват над 100 шеф-готвачи, представители на 15 страни, а 30 продукта ще бъдат в центъра на вниманието по време на форума.

Феноменът „градска кухня“, разгледан от всички възможни ъгли, ще е фокусът съсредоточаващ интереса на космополитния кулинарен конгрес в това негово издание. Големи метрополии като Истанбул, Бангкок, Лима, Вашингтон, Токио, Ню Йорк, Мексико, Париж или Буенос Айрес ще послужат за вдъхновение на прочути шеф-готвачи.

В течение на трите дни майстори на вкуса като испанците Хуан Рока (El Celler de Can Roca, Херона), Кике Дакоста (ElPoblet, Валенсия) и белгиецът Герт Де Мангелер (Hertog Jan, Брюж) ще говорят за кулинарната креативност в големия град. Ще се анализират градски ресторанти и шеф-готвачи, които гледат към полето и гората, или към морето. А също и такива, с гръб към тях, които залагат изцяло на селските продукти като например ветеранът и цар на френската тероарна кухня Мишел Бра (Bras, Лагиол).

Предвидени са обсъждания и демонстрации на всички важни нови тенденции, например градските зеленчукови градини, апогея на правостоящите гастро-барове чрез два различни примера - Minibar във Вашингтон и StreetXo в Мадрид, или явлението "млади готвачи" и техните непринудени хипи места в стила на парижкия Septime.

Ще има време и за откривателство на нови кулинарни територии. Андинската верига ще е представена от Вирхилио Мартинес (Central, Лима), Родолфо Гусман (Boragó, Сантяго де Чили) и една дама, считана за откритие, Камила Сейдлер, заедно с Микеланджело Честари (Gustu, Ла Пас).

Феран Адриа, чрез екипа на elBulliFoundation, ще формулира 50-те въпроса, които ще променят разбирането ни за кухнята.

В така наречената „Поливалентна зала“ ще се редуват демонстрации, дегустации, конкурси, изложения на продукти и други – общо 40 кулинарни събития, сред които и Първи международен готварски конкурс за кулинарни критици - те ще се състезават помежду си и ще бъдат оценявани от големите шеф-готвачи.

И за да може целият град, с неговите гости, да стане част от гастрономическата еуфория, от 24 януари до 9 февруари ще се проведе и Gastrofestival, в който ще участват повече от 300 мадридски заведения, а гастрономията ще бъде отпразнувана не само кулинарно, а и от перспективата на други дисциплини като изкуството, киното и модата.

Повече подробности на madridfusion.net
 

Ян. 2014
Коментари