Кулинарно кино Берлинале 2014

“Предпочитаме го горещо… но не го оставяйте да прегори” е мотото на секцията Кулинарно Кино (9-14 февруари), част от 64-тия Кинофестивал Берлинале 2014.
“Използването на огъня и готварските умения ни различават от останалите живи същества. Но огънят носи и вреда за бъдещите поколения, тъй като глобалното затопляне е достигнало опасни нива. Нека да правим нещо по въпроса и да не оставяме нито една печка незагасена,” казва фестивалният директор Дитер Кослик.
Прожекциите на 14 от 15-те филма за храна и околна среда ще бъдат в киносалона на музея Martin-Gropius-Bau. След прожекциите с начало 19:30 часа по традиция ще се поднасят специални вечери, приготвени тази година от звездни шеф-готвачи като братята Рока, Даниел Акилес, Матиас Дитер, Микаел Кемпф и Тим Рауе – всяка от вечерите ще е вдъхновена от филм, а домакин отново ще е ресторант Gropius Mirror – елегантна шатра облицована с огледала.
Кулинарната програма се открива с корейския игрален филм Final Recipe (Финалната рецепта) на Джина Ким, който се занимава с готвенето и ресторантьорството на фона на семейна драма. На първата от традиционните вечери зад печката ще застане Даниел Акилес от берлинския ресторант Reinstoff с две звезди от „Мишлен“.
Важен акцент тази година е документалният филм на Франк Алеу El Somni (Блянът) за братята Рока от каталунския град Жирона, чиито тризвезден El Celler de Can Roca от 2013 оглавява прeстижния списък на 50-те най-добри ресторанта в света (World’s 50 Best Restaurants). Изключителните Жозеп, Жоан и Жорди Рока ще приготвят вечерята след прожекцията.
С Zone Pro Site, Чен Ю-Хсун предлага една весела пъстроцветна комедия за традиционните шеф-готвачи от уличните кетъринги в Тайван. Тим Рауе, шеф-готвач на ресторант Tim Raue и експерт в азиатската кухня, ще е създател на менюто след филма.
Филмът на Юзо Асахара Bushi No Kondate (Приказка за самурайското готвене) е интересна любовна история между шеф-готвач самурай, който предпочита мечовете пред ножовете, и съпругата му, която е блестящ готвач. Микаел Кемпф от ресторант Facil (две звезди от „Мишлен“) ще почерпи вдъхновение от този войн-готвач за своята авторска вечеря в Gropius Mirror.
В Natural Resistance (Естествена съпротива) Джонатан Носитер разказва как италиански винопроизводители, които залагат на местните традиции, се борят с нормите налагани от ЕС и асоциациите на винопроизводителите. Той съчетава сцени в лозята с архивни кадри от филмотеката на Болоня и показва връзката между културата и земеделието. Италианската вечеря след прожекцията ще е със създател Матиас Дитер от First Floor.
Късните прожекции с начало 10.00 часа включват също филми на тема храна, но разгледана най-вече от екологична и социална гледна точка. Сред тях са Mission Blue (Мисия Синьо) за морския биолог и еколог Силвия Ърл и нейния проект Hope Spots и Food Chain (Хранителна верига) за борбите на фермерите срещу плачевните работни условия във Флорида и Калифорния.
На 14 февруари Кулинарно кино ще се премести в Eiszeit Kino и Markthalle Neun в берлинския квартал Кройцберг – това е покрит пазар с чудесни продукти, който всеки четвъртък се превръща в място с невероятно вкусни заведения за улична храна. Секцията ще бъде закрита с прожекцията на пълнометражния документален филм I Cavaliere della Laguna (Рицарите на Лагуната) на Уолтер Бенчини за рибарски кооператив на тосканското крайбрежие. По време на целия фестивал Марктхале Нойн ще разположи шест фургона с улична храна за фестивалните гости в близост до кината около Потсдамер плац. Проектът е съвместен на немската секция на Slow Food, Марктхале Нойн и Берлинале и има за цел да осигури на киноманите добра, майсторски приготвена храна, от специално подбрани и предимно местни продукти – вкусна и лесно достъпна.
Повече подробности може да научите на www.berlinale.de