Начало За нас Реклама Контакти

"Кулинарни престъпления" с балканска премиера

Снимка за
Йоланта Делибозова - Йоли в кадър от филма "Кулинарни престъпления"

Балканската премиера на Кулинарни престъления, първия български документален филм, който представя продукти, защитени от Slow Food, ще се състои в рамките на тазгодишния Balkan Film Food Festival. Събитието посветено на балканското кино и балканската кухня ще се проведе от 14-ти до 19-ти септември в албанския град Поградец на брега на Охридското езеро.

Защитените продукти са зеленото сирене от Черни Вит и смилянският фасул от горното поречие на река Арда, чиито истории и перипетии увлекателно са разказани от д-р Десислава Димитрова, координатор на Slow Food за България и Балканите.

Филмът ни пренася и в Розовата долина и Фестивала на кестените в Коларово, където един от популярните и обичани кулинарни блогъри - Йоли, представя любими рецепти. В палитра от страст и ухания лентата замесва ѝ любовта на нюйоркчанката Кейси Ангелова към кюстендилските череши, домати и дюли. Не без следа е и участието на два охлюва, които сякаш питат закъде толкова бързате? Режисьор на филма е Александра Вал.

Останалите български филми в конкурсната програма на фестивала, на който всеки ден се представят кулинарните традиции на по една балкански държави, са:

Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха, Свтослав Дончев
Мимикрия, Бояна Топчийска

Пациентът, Кирил Тодоров
Инцидент, Димитър Велев
Шшшт... Попей ми, Андрей Волкашин и Петър Вълчев
Обърнат жизнен цикъл, Мирослав Мирчев

от Меню Септ. 2015
Коментари