Кулинарна фиеста ще се вихри през ноември в София

Двудневен кулинарен купон ще се развихри на 8 и 9 ноември в столичния Интер Експо център. Любители и професионалисти, превърнали изкуството на храненето в свое призвание, се събират на първата по рода си среща в сферата на кулинарията и здравословното хранене, наречена COOLinar. Тя ще се проведе в рамките на специализираните изложби SIHRE, Месомания, Светът на млякото, Interfood&Drink, БУЛПЕК и Салон на виното.
Организаторите са вдъхновени от идеята да съберат на едно място родните автори и ползватели на „глобалната готварска книга”, каквато е интернет, както и професионалисти и експерти по диететика, здравословно, фитнес и детско хранене, топ-готвачи и производители. В първия ден от програмата ще се срещнем с една от известните български специалисти в диететиката и нутригеномиката д-р Мария Николова, която ще запознае аудиторията с имунологичните тестове за хранителна нетолерантност, правилното хранене при бременност и кърмене, новостите в борбата със затлъстяването и свързаните с него метаболитни заболявания.
Безспорният акцент за всички привърженици на добрата физическа форма и правилното хранене е дискусионният панел „Здравословно хранене, диетични мании и затлъстяване” с участието на една от най-известните специалисти по спортно хранене Елисавета Шидерска. Тя е възпитаник на Националната Академия за фитнес треньори в Барселона и работи като персонален инструктор и кондиционен треньор на няколко футболни отбори в Испания. Води редица специализирани курсове за спорт, хранене и здравословен начин на живот в Испания. Основен принцип в нейната теория за интегрално хранене е “Най – добрата диета е тази, която обичаме и най – доброто упражнение е това, което правим с удоволствие.”
Освен лекциите и дискусиите, в които всички могат да поставят своите въпроси на специалистите, вторият ден на COOLinar включва демонстрации на чудесата на молекулярната кухня, презентации на барманско майсторство, уроци по готварство и още много полезни срещи и забавления. Участниците могат да влязат в ролята на състезатели и да се включат в истинска готварска битка, оценявана от майсторите-готвачи Андре Токев и Иван Манчев, както и да представят своите умения и майсторлък на любителска кулинарна изложба-дегустация. Регистрацията е вече отворена на сайта http://coolinar.net/, а таксата за участие е повече от достъпна – 60 лв. за двата дни на събитието.
Като специален подарък към нашите читатели COOLинар предоставя 10 промоционални кода с 30 процента намаление. Ако се регистрирате сега на http://coolinar.net и въведете в графата за промокод MENUMAG, присъствието Ви на това кулинарно събитие ще струва 40 лева вместо стандартните 60.
АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА НА COOLINAR
8 ноември, петък:
Сутрешен панел
Интернет – една нова възможност за бизнес-представянето ни – с какво може да ни бъде полезен Интернет в успешното популяризиране на храни, напитки, кулинария и диетология от фирми и специалисти. Примери и практики, съвети и полезни ресурси, ще представи в своята лекция дигиталният експерт Иво Илиев;
Здравословното хранене и диетите – д-р Мария Николова, експерт с международен научен опит в сферите на нутригеномика и нутригенетика, затлъстяване и свързаните с него метаболитни заболявания, козметология, хранене и имунитет, хранителни алергии и интолеранси, детско хранене, оценка на хранителен прием и хранителен статус, ще сподели богатия си опит;
Какво е нужно за успеха на една кулинарна интернет-медия – за необходимите ресурси, желанието и пътя, който трябва да извърви екипът на една дигитална кулинарна медия, ще разкаже Сандра Алексиева - един от собствениците на сайта 1001recepti.com;
Следобеден панел
Послания, готови за консумация – Кое съдържание продава? Как да представим продуктите и фирмата си по такъв начин и с такова послание, което да грабне вниманието на клиентите? На тези въпроси ще даде отговори Любомир Любомиров - копирайтър, блогър и колумнист с дългогодишен опит;
Здравословно хранене, диетични мании, затлъстяване – Съществуват ли „чудодейните” средства за отслабване, вярна ли е рекламата им, и как да разпознаем измамите? Здравословно хранене – митове и действителност. Диетичните мании и доколко диетите помагат или вредят в различни случаи. Кога и защо не трябва да прекаляваме? Това ще са темите в дискусията, в която ще направим пряка онлайн връзка с Испания, за участието на консултанта по фитнес и храни, Елисавета Шидерска;
Онлайн присъствие на компаниите от хранително-вкусовата промишленост и кулинарията – Представители на хранително-вкусовия и кулинарния браншове, собственици на медии и блогъри ще поставят своите въпроси относно поддържането на корпоративен уеб сайт, представянето на продуктите в него, популяризирането му в Google, Facebook и други социални канали на маркетолога и дигитален експерт Иво Илиев и копирайтъра Любомир Любомиров;
9 ноември, събота
Молекулярни кулинарни експерименти с Foodies' – Възможно ли е да има спагети от вино, перли от йогурт или раци от пяна? Да, с Бояна и Боби от Foodies' всичко е възможно в тяхната уникална молекулярна кухня, която са подготвили да демонстрират специално за посетителите на COOLinar!
Кулинарен Workshop с "1001 рецепти" – Ще готвим заедно със Сандра вкусни и сладки изкушения! И ще ги ядем, разбира се!
Shake It! – Ще развъртим коктейлите и ще научим как се приготвят някои от тях от професионалистите от Българската Барманска асоциация с много наздравици и добро настроение!
Кулинарни битки – Ожесточена кулинарна надпревара между няколко отбора от готвачи-любители. Кулинарните битки ще бъдат разрешени на масата на преговорите от Великите Сили в лицето на шеф Андре Токев, председател на БАПГ(Българска Асоциация на Професионалните Готвачи) и шеф Иван Манчев - заместник-председател на БАПГ и познат ни от "Черешката на тортата".