Кулинарен фестивал в Ивайловград
На 2 септември (събота) в забележителния с природата, земеделието и самобитността си Ивайловград ще се проведе шестият Международен фестивал на традиционните храни поминък и занаяти "Кулинарното наследство на Тракия". Организаторите Народно читалище "Пробуда - 1914" и община Ивайловград са поканили за участие земеделски производители, професионални готвачи и любители, занаятчии и фолклорни изпълнители от региона и чужбина.
В разгара на прибирането на селскостопанската продукция всеки от гостите на фестивала ще може да опита многобройни призведения на местната кухня, както и изключително вкусния ивайловградски тахан, който се произвежда само на две места от препечен на дърва и смлян в каменна мелница златист сусам. Още един от забележителните аромати, които ще могат да бъдат усетени е този на белия риган - диворастяща подправка, която е една от най-често използваните в приготвянето на храна в ивайловградския край.
От началото на годината в общината работи съвместен изследователски екип на Института по биоразнообразие и екосистемни изследания и Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН, който проучва местните градини катo места на биокултурно разнообразие. Учените ще посетят фестивала, а ден преди това ще се срещнат с производители на тахан и сусам, за да обсъдят възможностите.за кандидатстване на ивайловградския тахан за защитено наименование за произход.