Кратко меню за Бъдни вечер
На Бъдни вечер българската традиция повелява на празничната трапеза да има нечетен брой постни ястия. Те трябва да са не по-малко от 7, затова ви предлагаме точно толкова идеи.
1.
Питка, замесена с орехи, пенливо вино и мед няма как да не ни говори за ритуали и веселби. Тази рецепта е празнична и много вкусна, но заедно с това е и съвсем здравословна.
2.
Постните сарми са едни от великолепните образци на родната кулинария и предполагат добра и вкусна игра със съставките.
3.
Пълнени гъби с боб, смокини и печени чушки
В това ароматно ястие се преплитат и премятат кулинарни влияния от цял свят. Запалете фурната и пуснете вдъхновението си из шарената ни земя.
4.
Очевидните близкоизточни мотиви в тази салата я правят освен засищаща и приятно екзотична и вълнуваща.
5.
Кисело зеле с праз, маслини и орехи
Ако леко ви е поомръзнало кисело зеле, поръсено с червен пипер, сега е подходящият момент да спретнете тази икономична, постна и много вкусна рецепта.
6.
Пълнени чушки с ориз и песто на фурна
Ето едно ястие, което е чудесно сливане на две от най-добрите кухни в Европа - италианската и българската, и със сигурност ще се хареса на повечето от вас, особено на вегетарианците, които често копнеят за по-разнообразни вкусове.
7.
Освен интересен готварски експеримент, необикновеният тиквен сладкиш без брашно е и невероятен десерт, подходящ за празник и за делник.