Конференция "Знаете ли какво ядете?"

При пълна зала днес, 7 февруари, премина конференцията „Знаете ли какво ядете?“, организирана от Информационното бюро на Европейския парламент в България. В началото говорителите д-р Антония Първанова, депутат в Европейския парламент и член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI) и Атанас Дробенов, експерт от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обърнаха внимание на промените в етикетирането на хранителните стоки, някои от които са в сила от миналия месец, както и на проблемите при прилагането на новите правила.
Видео, което онагледява новия европейски регламент, задължителен за всички държави от ЕС.
При последвалата дискусия д-р Първанова недвусмислено заяви, че актуалното българско законодателство е в услуга на големите селскостопански производители, но не и на малките и семейните ферми. Думите ѝ бяха подкрепени и от изказванията на Десислава Димитрова от Slow Food България и Марияна Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.
На конференцията се обърна внимание и на проблемите с генно модифицираните организми, като стана ясно, че в момента в някои страни от ЕС е разрешено отглеждането само на един сорт царевица, създадена от Монсанто, но и че вероятно на континента има доста нелегални насаждения с ГМ растения, включително и в България.
Конференцията завърши с дегустация на традиционни и занаятчийски български храни и вина от малки изби, организирана от Slow Food България и Инициативната група на малките семейни ферми и преработватели.
Списание „Меню“ и menumag.bg са медийни партньори на събитието.