Начало За нас Реклама Контакти

Конференция за храните с географски означения ще се проведе в Пловдив

Снимка за Конференция за храните с географски означения ще се проведе в Пловдив

Конференция на тема "Храни с географски означения – възможности за местно развитие и достъп до нови пазари" ще се състои на 23 февруари 2018 от 9.30 до 13.30 в зала "Пресклуб" на Международен панаир – Пловдив, в рамките на Международната селскостопанска изложба АГРА 2018. Организатор е „Икономедиа“ АД.

Събитието е в партньорство с Slow Food в България и фондация "Земята - източник на доходи", както и със съдействието на катедра "Икономика" на Аграрния университет в Пловдив и Центъра по предприемачество на Техническия университет - София, филиал Пловдив.

Програма на конференцията

09.00 - 09.30 Регистрация

09.30 - 09.45 Откриване

09.45 – 11.30 Панел 1: България в Базата данни за храни с географски означения и традиционно специфичен характер
● Момчил Неков, депутат в Европейския парламент - Кампанията "Да защитим българския вкус" и европейски механизми за подпомагане на храни със защитени наименования

● Елка Божилова, Иванка Статкова - дирекция "Политики по агрохранителната верига" в Министерството на земеделието, храните и горите – Същност на процедурата за кандидатстване за ЗНП/ЗГУ (защитено наименования за произход/защитено географско указание) и предизвикателства пред производителите

● Илиян Костов, експерт по безопасност на храните, Център за оценка на риска по хранителната верига – изисквания за безопасност на храните – Личният опит в използването на географските означения - производители на Горнооряховски суджук, Българско розово масло, Странджански манов мед и месо от Източнобалканска свиня

11.30 – 11.45 Кафе пауза

11.45 - 12.45 Панел 2: Българските храни с географски означения – ползи, предизвикателства и възможности за малкия бизнес и развитието на селските райони и туризма
● Десислава Димитрова, Slow food в България – Географските означения като инструмент за съхраняване на бита, традиционното знанието и природните дадености в селските райони

● Иван Пенов, фондация "Земята- източник на доходи" - Дребните земеделски производители и защитените географски означения на земеделски продукти

● Георги Гърневски, МЕТРО – Предлагането на храни от малки производители в големите търговски вериги - предизвикателства и възможности.

● Димитър Николов, ресторант "Багри ", София – Да предлагаш фермерски храни

Източник: Регал
 

Февр. 2018
Коментари