Кокосово мляко
Важно е да се отбележи, че не става въпрос за сока във вътрешността на ореха, а за сладка, млечнобяла готварска основа, която се извлича от месото на зрелия кокосов плод. Това е често срещана съставка в повечето тропически кухни, в това число карибската, тайландската, индонезийската. По родните си места продуктът е познат в две форми - гъста и разредена. Първата се добива, като стърготините се прецеждат през тензух, а за втория вариант прецеденото по този начин месо се накисва в гореща вода и се прецежда повторно. Там, където не се произвежда прясно кокосово мляко, то се продава в консервни кутии, чието съдържание най-често е смес от гъсто и разредено, с добавена вода за разредител. Веднъж отворено, то трябва да се съхранява в хладилник и е годно за консумация само няколко дни. Кокосовото мляко се използва в десерти, супи, кърита, както и в сосове. У нас се продава на щандовете за азиатски стоки, както и в хипермаркетите, но в случай че не успеете да си го набавите, винаги можете да го приготвите и сами, в домашни условия.