Хранително багрило може би предотвратява рак на кожата
Изследователи от фармацевтичния колеж на Университета на Аризона откриха, че една от съставките на семената анато предпазва от формиране на ракови клетки и поражения на кожата от ултравиолетови лъчи. Проучванията са проведени върху мишки, но биксинът, както се нарича веществото, вероятно ще въздейства добре и при хората.
Георг Вондрак и Дона Джан, наскоро публикуваха изследването си в научното списание Free Radical Biology and Medicine. При провеждането на експериментите е доказано, че мишки, на които е инжектиран биксин, са предпазени в голяма степен от кожни проблеми, предизикани от ултравиолетово лъчение.
Биксинът е яркочервено вещество, което е част от анато Е160(b) – натурална подправка и хранително багрило, извлечено от семената на дървото ачиоте Bixa orellana. Тези семена са важна част от традиционните кухни в латинска Америка още от предколумбовата епоха.
Д-р Вондрак акцентира върху фактът, че биксинът помага на кожата при вътрешна употреба, а не като мазило. Това се получава, защото веществото стимулира кожните клетки да синтезират антоксидантни вещества. Биксинът, който е често употребяван в хранителната индустрия за оцветяване в жълто, оранжево и розово, не убива раковите клетки, но предотвратява появата им.
Следващата стъпка са тестове върху хора, които не би трябвало да имат етични препятствия, защото обещаващото вещество е одобрено от големите национални служби за безопасност на храната.
Пастата от ачиоте е обичайна подправка в Мексико, където най-често се използва за мариноване на рибам птиче месо и най-вече на свинско като в популярната юкатанска рецепта кочините пибил. В Еквадор пък смлени семена от ачиоте овкусяват националната супа локро де папас, която се приготвя от картофи и прясно сирене и се сервира с авокадо.
Анато се продава и като профилактична хранителна добавка с антиоксидантно действие.