Начало За нас Реклама Контакти

Хранително багрило може би предотвратява рак на кожата

Снимка за Хранително багрило може би предотвратява рак на кожата

Изследователи от фармацевтичния колеж на Университета на Аризона откриха, че една от съставките на семената анато предпазва от формиране на ракови клетки и поражения на кожата от ултравиолетови лъчи. Проучванията са проведени върху мишки, но биксинът, както се нарича веществото, вероятно ще въздейства добре и при хората.

Георг Вондрак и Дона Джан, наскоро публикуваха изследването си в научното списание Free Radical Biology and Medicine. При провеждането на експериментите е доказано, че мишки, на които е инжектиран биксин, са предпазени в голяма степен от кожни проблеми, предизикани от ултравиолетово лъчение.

Биксинът е яркочервено вещество, което е част от анато Е160(b) – натурална подправка и хранително багрило, извлечено от семената на дървото ачиоте Bixa orellana. Тези семена са важна част от традиционните кухни в латинска Америка още от предколумбовата епоха.

Д-р Вондрак акцентира върху фактът, че биксинът помага на кожата при вътрешна употреба, а не като мазило. Това се получава, защото веществото стимулира кожните клетки да синтезират антоксидантни вещества. Биксинът, който е често употребяван в хранителната индустрия за оцветяване в жълто, оранжево и розово, не убива раковите клетки, но предотвратява появата им.

Следващата стъпка са тестове върху хора, които не би трябвало да имат етични препятствия, защото обещаващото вещество е одобрено от големите национални служби за безопасност на храната.

Пастата от ачиоте е обичайна подправка в Мексико, където най-често се използва за мариноване на рибам птиче месо и най-вече на свинско като в популярната юкатанска рецепта кочините пибил. В Еквадор пък смлени семена от ачиоте овкусяват националната супа локро де папас, която се приготвя от картофи и прясно сирене и се сервира с авокадо.

Анато се продава и като профилактична хранителна добавка с антиоксидантно действие. 

от Меню Февр. 2016
Коментари