Начало За нас Реклама Контакти

Храната е основна тема на Беглика Фест 2015

Снимка за Храната е основна тема на Беглика Фест 2015
Беглика Фест 2014, снимка: Гергана Кабаиванова, organichno.com

За седми път в края на август (27-ми до 30-ти) местността Батлъбоаз край язовир „Голям Беглик“ ще подслони Беглика Фест – събитито, на което на съ-творяването преплита творчество, радост от живота и прогресивно мислене. Чрез взаимовръзката между отговорност и свобода фестивалът изследва непрекъснатото взаимодействие между личността и общността в стремеж към живот в хармония с природата.

Неумолимо тези взаимовръзки достигат до храната, която ще е една от най-дискутираните теми на четиридневния фестивал. Наред с многобройните творчески работилници, внимателно подбраните музикални изпълнители и вдъхновяващите забавления в Ко-шарата, форума на фестивала, ще се говори за храна – във всеки неин аспект, функция и форма.

На 27 август в 16 часа Людмил Хайдутов, редактор в menumag.bg и divino.bg, ще се опита да предизвика участниците във форума да помислят за хората зад това, което ядем. Грижата за производителите на храна, които безкомпромисно съхраняват традициите, е една от най-важните задачи на движението Slow Food. Като допълнение на презентацията храната за доброволците, екипа и участниците на фестивала ще бъде приготвена с баничански лук, розови домати и капии от Куртово Конаре - продукти, включени в световния каталог на застрашените храни Съкровищница от вкусове.

Людмил ще представи и Earth Markets – един от големите проекти на Slow Food, по време на дискусията “Общност за занаятчийски храни“, предизвикана от сдружение „Устойчиво общество“ .

По време на фестивала ще се обсъждат и теми свързани със солидарното земеделие, социално отговорните заведения, проблемите със свръхконсумацията, храната като лекарство, пермакултурите, пчеларството и много, много други.
 

от Меню Авг. 2015
Коментари