IQ е свързан с начина на хранене
Според британско проучване, публикувано в понеделник (7.02.), децатa, които се хранят с много преработена храна може би на по-късен етап от живота си ще имат малко по-нисък коефициент на интелигентност.
Това заключение е резултат от дългосрочно изследване на 14 000 човека, родени във Великобритания през 1991 и 1992 г., чието здраве е проверявано на възраст 3, 4, 7 и 8 и половина години.
Родителите на изследваните деца са попълвали анкети, като част от въпросите в тях са били свързани с детайлно описание на видовете храна и напитки, консумирани от децата.
При обработката на резултатите са се оформили три типа хранене: първият е с голямо количество преработени мазнини и захар, вторият е т. нар. „традиционна диета”, която включва много месо и зеленчуци, а третият „съзнателно здравословен” тип е богат на салати, плодове, зеленчуци, риба паста и ориз.
Когато децата навършили 8 и половина години, техният коефициент на интелигентност бил измерен чрез стандартния тест Wechsler Intelligence Scale for Children (WISC).
В изследването са събрани пълни данни за 4000 деца. Резултатите разкриват забележима разлика в IQ между подрастващите с първия тип хранене и здравословно хранилите се деца.
Онези, които са се хранели с най-много преработена храна (20% от децата от първия тип) имат среден коефициент от 101 точки, а децата с „най-здравословна диета” (20% от третия тип) имат средно по 106 точки.
Полин Емет от Факултета по социална медицина към Университета в Бристол и съавтор на изследването коментира: „Това е много малка разлика, не е огромна разлика, но тя все пак ги прави (бел. ред. - групата деца, със среден коефициент 101 точки) по-малко способни да се справят с обучението, по-малко способни да се справят с някои неща от живота.”
Връзката между храненето и коефициента на интелигентност е много дебатирана, защото може да бъде изопачена от различни фактори, включително от икономическите и социалните условия на живот.
Г-жа Емет отбелязва, че екипът, провел проучването, максимално е елиминирал влиянието на подобни фактори, като е взел предвид условия като предучилищното образование, социалната класа, възрастта, вида на жилището, негативния жизнен опит, дали децата четат книги или гледат повече телевизия.
Мащабът на изследването според учените е безпрецедентен и те смятат, че работата по проекта трябва да продължи, за да се проследи дали влиянието на хранителния режим върху IQ ще се запази с порастването на децата.
Запитана защо junk храната има такъв ефект, Полин Емет предполага, че в подобна диета липсват изключително важни за развитието на мозъка в детска възраст витамини и хранителни елементи.
Кратко представяне на изследването е публикувано в Журнала за епидемиология и обществено здраве на Британската медицинска асоциация.
Източник: AFP