Гъбите се консумират възможно най-скоро след набирането им
Есента е сезонът на гъбите. Тръгнете ли из гората да търсите мицел, трябва да имате готовност след това веднага да почистите, обработите и изядете набраните гъби. Заради високото си съдържание на вода и белтъчини гъбите бързо се развалят и затова е най-добре веднага след събиране да се почистят с кухненска хартия. В хладилник могат да се съхраняват в проветрив съд до 24 часа, съветват от Германското дружество за хранене (DGE). За по-дълго съхранение специалистите препоръчват сушене. Гъбите се нарязват на тънки филийки, разстилат се в плитка тава върху хартия за печене и се поставят при най-много 40° С и леко отворена вратичка за четири часа във фурната. Алтернатива на сушенето е замразяването. В такъв случай е добре гъбите да са почистени и бланширани предварително. Колкото и да са вкусни обаче, не бива да прекаляваме с консумацията на диви гъби, предупреждават от Института "Фрезениус". Според тях не трябвало да се ядат повече от 250 г на седмица, тъй като в тях все още се намира радиоактивният елемент цезий 137.