Начало За нас Реклама Контакти

Готвенето ни е направило човеци

Снимка за Готвенето ни е направило човеци

Хората са единствените живи същества на планетата, които ядат готвена храна (ако изключим домашните любимци и отчасти селскостопанските животни). Всички други животни - от чехълчето до слона, се хранят само със сурови и необработени по никакъв начин неща. А според една популярна поговорка човекът е това, което яде. Ето защо напоследък сред учените се налага мнението, че точно умението да прилага топлинна обработка на храната си е издигнало хомо сапиенс над другите видове маймуни. Ричърд Врангъм, биоантрополог от Харвард, смята, че човечеството се е развило от група маймуни, които се научили да готвят. Това се е случило преди два милиона години, когато група ранни човеци се отделила от голямото стадо. Вследствие на това сме направили първите огромни крачки в еволюцията, и то в най-буквалния смисъл - тръгнали сме на два крака - а мозъкът ни е уголемил обема си. Доказателства за тази теория са намерените изгорени животински кости, датиращи от тази най-ранна епоха на човечеството. Според антрополозите еволюционният скок се дължи главно на удвоения прием на калории и белтъчини като резултат на първото барбекю-парти в историята. Освен това сготвената храна е по-лесна за преработка от стомаха и за съхранение. Нашите прадеди са открили също така, че някои отровни в сурово състояние корени и грудки стават за ядене след сваряване, а жилавото месо се превръща в апетитна хапка, след като е минало през огъня.

Апр. 2007
Коментари