Начало За нас Реклама Контакти

Макар готвенето на пара да стана особено модерно в последно време, когато светът безвъзвратно полудя по здравословното хранене, всъщност това е един доста древен метод, на който някои източници приписват впечатляващата възраст от 3000 години. Най-важното предимство на тази технология е, че при нея в максимална степен се запазват цветът, вкусът, формата, текстурата и хранителните вещества на продуктите. Последното е от решаващо значение, когато става въпрос за витамините и минералите – докато при обикновеното варене те преминават в течността, то при готвенето на пара по-голямата част от тях остава в самите храни. Изследванията показват, че най-сериозна е разликата при безценния витамин C и фолиевата киселина.

Въпреки доказаната здравословност на парния подход немалко хора се отнасят към него скептично, защото крайният резултат им се струва безвкусен и блудкав. Спорно е дали наистина е така – успехът на ястията, приготвени по този начин, зависи от рецептата, овкусяването и някои технологични тънкости, които е добре да знаете.

Няколко съвета
·    Можете да обогатите вкуса на храните, като прибавите към водата за парата кубче бульон, ароматни треви и подправки, вино или като ги мариновате предварително

·    Избирайте продукти с отлично качеството, защото при варенето на пара вкусът се изостря и недостатъците ще бъдат още по-изразени

·    Внимавайте водата да не докосва храната, разстоянието трябва да е поне 3 см

·    Подредете продуктите с разстояние помежду им, за да може парата да циркулира и да се сготвят равномерно

·    Стремете се продуктите да са с еднакъв размер, за да се приготвят за едно и също време

·    Ако използвате уред за готвене на пара, поставете месото, рибата и по-сочните храни на долния ред, за да не изтичат соковете им върху другите продукти

Септ. 2009
Коментари