Начало За нас Реклама Контакти

GastronomiX 2016 събра кулинарната общност

Снимка за GastronomiX 2016 събра кулинарната общност

 

Новият професионален кулинарен форум GastronomiX 2016 се проведе на 9, 10 и 11 ноември като съпътстващо събитие на Специализираното изложение за хотелско, ресторантско, кетъринг и СПА оборудване (СИХРЕ) в столичния Интер Експо Център. Генерални спонсори бяха МЕТРО БЪЛГАРИЯ и AVA-M.

Освен че събра кулинарната гилдия, форумът показа, че е истински необходим като място за вдъхновение и надграждане на умения и знания и като събитие, на което умели и талантливи професионалисти ентусиазирано предават своя опит на хора, които имат желание да изграждат кариера в професионалната кухня и ресторантьорството.

Темите, разработени от лекторите в майсторските класове и свободните демонстрации, обхващаха на практика всички сектори на професионалното готвене.

Началото постави шеф Андре Токев, който заедно с шеф Димо Димов от Cult Gourmet Catering е инициатор и организатор на форума. В своята лекция-презентация шеф Токев разказа за работата си като „ловец на храна“ и наблегна на необходимостта закрилата и развитието на уникалните местни български продукти, породи и сортове да се превърне в мисия за хората от бранша.

През трите дни на форума се отличиха два акцента: от една страна японските кулинарни техники и ролята на автентичните продукти от Страната на изгряващото слънце за традиционния и добър вкус на японската храна по света – Язуюки Кониши, главен мениджър на компанията „Кинджируши“ в Европа представи корена уасаби, автентичните уасаби продукти и незаменимата им роля в японската кухня, заедно с няколко традиционни техники за използването им.

Като друга мини тема се оформи модерното българско сладкарство с неговите постижения и техники, представени от шеф-сладкари, които са на гребена на вълната в това изкуство у нас и жънат международни успехи: Алекс Иванчев, Борислав Екзархов, Ради Стамболов, Юри Балталийски и Йоана Петрова. Първите трима от тях демонстрираха тънки познания и талант в трансформирането на нетипични за сладката кухня съставки в изкусителни десерти. Така участниците в техните майсторски класове успяха да видят свръхмодерни, дори „космически“ сладкарски техники и да дегустират десерти от зимнина (пръжки, ракия и кисело зеле) на Алекс Иванчев, „О’лайф“ – на базата на маслини и зехтин на шеф Екзархов или светещия сладолед на Ради Стамболов, приготвян атрактивно с течен азот. Бяха представени и по-традиционни концепции, като майсторския коледен шоколадов пън на шеф Балталийски или забележителните вариации на френски макарони на Йоана Петрова.

Силно и обогатяващо за GastronomiX 2016 бе и участието на гостите на HRC Кулинарна академия: венецианският шеф-готвач Роберто дал Сено, който представи своето черно океанско ястие, шеф Лиус Спост от САЩ и неговите скариди с качамак от южните щати, както и Майк ван Бокховен, холандски F&B мениджър, с неговата безкрайно интересна професионална лекция за технологиите като фактор, разтърсващ и променящ мисленето и средата в сферата на ресторантьорството.

Препълнена зала събраха младите холандски шеф-готвачи Ян Сминк и Ларс Аукма – изключителни професионалисти със завидни успехи на европейските и световни кулинарни Оскари, Bocuse d’Or. Двамата представиха работата си на престижното състезание, както и техниките за приготвяне на няколко ястия от менюто на тризвездния ресторант Librije до Амстердам, където Ян Сминк е су-шеф. В концепцията на ресторанта е да издирва и да прави част от креативното си меню всички цветя, листа, корени, водни или земни обитатели и техните продукти, намиращи се на ръка разстояние - сред звездните предложения на Librije са например ястие с луковици на лалета и десерт с коластра от близката кравеферма, които участниците в GastronomiX имаха удоволствието да опитат на майсторския клас. Спонтанно се наложи изводът, че природата около нас, в България, вероятно е още по-богата на потенциални съставки за изобретателни нови ястия или десерти. Трябва само внимателно да се оглеждаме...

И така: новаторски и традиционни кулинарни техники, нови (или забравени стари) концепции, идеи и качествени продукти за ресторантите, знания от най-добрите и талантливите... Всичко това беше заложено в GastronomiX. И се получи. Очаквайте форума, който готви бъдещето, отново след две години.

   

от Веселина Маринова Ноем. 2016
Коментари