Гастрономически фестивал Премиер: семинарите
От 9 до 11 ноември, в рамките на петия Гастрономически фестивал Премиер в Банско, най-престижната академия за висша кулинария в света, парижката Le Cordon Bleu, ще проведе семинар на тема Фини кулинарни техники – за всички готвачи, които са готови да открият нови, още по-примамливи техники на ниво висша кулинария. Водещ на семинара в хотел Премиер Лъкшъри Маунтийн Ризорт ще бъде френският шеф-готвач Марк Вака, професионалист от световна величина.
Шеф Марк Вака завършва професионалното си кулинарно образование в Париж. Кариерата му включва стажове в ресторанти от световна класа в Париж и Лондон. По-късно шеф Вака разширява своите професионални хоризонти в престижни ресторанти в Мароко, Австралия и Нова Зеландия и получава много отличия и награди, а през 2000 става учител по гастрономия в Института TAFE в Аделаида, където преподава две години, преди да реши да се върне отново в кухнята. Открива собствен ресторант в Понтарлие, Франция, а през 2012 шеф Марк Вака става част от екипа на шеф-инструкторите в Le Cordon Bleu.
За да стане добър шеф-готвач човек трябва да има страст към готвенето. Също така трябва да е любознателен към всичко, широко скроен и всеотдаен, казва шеф Вака. Съветът ми към изграждащите се професионалисти в кухнята е да бъдат целеустремени, трудолюбиви и решителни. Желанието ми е да разкрия пред българските готвачи максимален брой кулинарни техники през трите дни на семинара. Фокусът ми ще бъде върху френските фини изработки, които преподаваме в Le Cordon Bleu в Париж, като задължително ще включа техники за печене, рязане на зеленчуци, сосове, маринати, су вид и други.
Ако трябва да изброя пет правила, които винаги следвам в кухнята, това са: безупречна чистота, перфектна организация, респект към продуктите, респект към клиентите и, разбира се, максимално удоволствие от добре свършената работа!
Пълната информация за семинара на Марк Вака в Банско ще намерите тук.
Още една уникална възможност за изграждащите се готвачи и ресторантьори предлага тази година Гастрономическият фестивал в Банско. В рамките на три дни, от 14 до 16 ноември, гръцкият шеф-готвач Джордж Стилианудакис ще води семинара Су вид техники – как да намалим себестойността на храната в а-ла-карт ресторантите.
Джордж Стилианудакис е изтъкнат кулинарен професионалист и световноизвестно име в областта на кулинарията, разпознаваем по задълбочените познания за световната кухня. Той ще предложи на участниците в семинара полезни подробности за разходно-ефективните операции в един ресторант, разкривайки в същото време големите и вдъхновяващи тайни на гурме кулинарията.
Трябва само да се научим как да бъдем креативни в работата си, казва шеф Стилианудакис. По този начин ще раждаме нови и нови идеи за нови и нови ястия, при които да използваме 100% от всеки нужен продукт. Това е най-успешната формула за перфектното съотношение между продуктови разходи и щастливи клиенти.
Цялата информация за семинара Су вид техники – как да намалим себестойността на храната в а-ла-карт ресторантите вижте тук.