Форум-дебат за тъмната страна на шоколада
Средно годишно в Европа и САЩ всеки един човек изяжда по 5,2 кг шоколад. Едва 5 големи фирми доминират в търговията на какао в света. Печалбите на мултинационалните фирми за шоколад са се увеличили бързо от 1980 г. насам. Цената на какаото на зърна е намаляла с 50%. 14 000 000 работници в какаовите плантации на Западна Африка получават по-малко от $1,25 на ден. 2 000 000 от тях са деца, като повече от 500 000 от тях извършват опасен труд. Тропическите гори се изсичат, за да се разширят терените за производството на какао.
Твърде обезпокоителният ред от факти е поводът за провеждането на дебата Да направим шоколада справедлив - възможно ли е? в софийския културен център Червената къща на 14 ноември от 9.30 часа.
Какъв шоколад ядете? Кой може да промени горчивата страна на шоколада. От кого зависи? На тези въпроси ще се търсят отговори по време на форума с участието на подходящо поканени презентатори.
Програмата на форум-дебата:
9.30 Кафе и какао за добре дошли
10.00 „Кой и как произвежда какаото и къде е връзката с шоколада“ д-р Светла Николова, Сдружение АГРОЛИНК
10.15 Как се добива какаото - филм
10.30 Мари Комбо, Кот Д’Ивоар – председател на Федерацията на земеделските съюзи за условията на труд в какаовите плантации
11.00 Ани Маринкова – директор на завод „Своге“ (Монделийз) – Пътят на шоколада „Своге“
11.10 Представител на български производител на шоколад – Пътят на шоколада
11.20 Венсан Гайо – производител на ръчен шоколад в България - пътят на шоколада Гайо
11.30 Какъв шоколад ядат моите деца? – Теодора Маринова, майка на 2 деца
11.40 Дебат
12.30 Кафе, чай, шоколад и разговори за всички участници
12.30 Пресконференция
Входът е сободен.
Във Vintage club - магазин за вкусове и аромати ще откриете изключително добра селекция от bean to bar шоколади, направени с какао от fairtrade източници. Може да ги закупите и онлайн.