Философия на храненето от проф. Райчо Пожарлиев

За философа е нездравословно да се храни сам
Изследването на проф. Райчо Пожарлиев „Философия на храненето. Културно-исторически контексти”, издадено от Университетско издателство „Св. Климент Охридски” през 2013, е книга, която без съмнение ще се приеме с интерес не само от изкушените в тясно философската и социологическа проблематика, но и сред една по-широка и любознателна аудитория, за която понятието „вкус” се простира отвъд чисто тривиалните и битови измерения.
Как храната постига връзката на човека със света и как отразява отношението природа - култура, как стига до социално обединяващи или разединяващи хората роли, как общностното хранене създава определени цивилизационни модели и как всичко това е отразено в културни феномени като супата, модерния ресторант, вилицата или fast food - това са част от въпросите, на които книгата предлага не само задълбочено аналитични, но и увлекателно поднесени отговори.
„За философа е нездравословно да се храни сам”, пише Кант. Тази често припомняна от Пожарлиев сентенция в контекста на неговата монография може да бъде разчетена и в друга проекция. За хранещия се е нездравословно да не размишлява (поне от време на време) за културно-историческите, социални и философски напластявания, витаещи около храната и трапезата. „Философия на храненето” е книга, която би доставила истинско удоволствие от това усилие.