Фестивал на местните храни ще оживи пловдивския Капан
Капана в Пловдив е едно от най-живописните и самобитни места в града. Наскоро той се превърна във важна част от програмата на Европейската културна столица, а занаятчийската кухня "Фермата", създадена и стопанисвана от Сдружение Устойчиво Общество, разширява фокуса на инициативите към запазването и възстановяването на местните кулинарни традиции.
Фестивалът на местните храни, който ще залее с вкусове и аромати улица "Магура" на 18, 19 и 20 септември, е само един от начините, чрез които сдружението, което е в основата и на фермерските пазари в големите български градове, се опитва да помогне на малките производители и младите предприемачи, които искат да предложат чисти, традиционни и интересни продукти на всеки, загрижен за здравето си и за икономическата стабилност на обществото.
По време на вкусния уикенд на малката уличка ще има сергии и мобилни магазинчета, където ще може да се намери огромно разнообразие от хляб, печива, плодови и зеленчукови консерви, домашни сладкиши, опушено месо, подправки и какво ли още не. Сред това изобилие ще са и лютениците и сладката на Нели Кръстева и София Манчева от Slow Food конвивиума в село Куртово Конаре, които преди броени дни за втори път спечелиха най-голямата награда на Фестивала на чушките и доматите, традиционните храни и занаяти в селото.
Фестивалът на местните храни е част от Капана Фест, който ще се разпростре из най-напредничавия и социално отговорен квартал на Пловдив.