Джули и Джулия
660x430.jpg)
Прожекцията на "Джули и Джулия" в рамките на София Филм Фест (Кино и вино) е днес, 23 март, от 16.00 ч. в Дом на киното.
Виното, предлагано от Домейн Бойар, за да допълни доброто настроение от филма, е розе Chanson от сорта марселан.
Трогателен и прекрасен, филмът на Нора Ефрон разказва истинските истории на две реални жени – депресираната офис-служителка Джули (Ейми Адамс), която се отправя на едногодишна кулинарна мисия в приготвянето на 524 рецепти за 365 дни от книгата на голямата Джулия Чайлд (Мерил Стрийп) „Усъвършенстване изкуството на френската кухня”. Младата готвачка записва своите опити и премеждия в блог онлайн, с който става известна сред кулинарните фенове.
Втората история ни среща със самата Джулия Чайлд, която заедно със съпруга си Пол (Стенли Тучи) прекарва почти две десетилетия в Париж през 40-те и 50-те години на 20-и век. По това време той е дипломат в американското посолство. В един момент Пол е разследван от сенатора Джоузеф Макарти заради слухове, че има връзки с комунистите. Междувременно Джулия, която скучае, се записва на курс в престижното кулинарно училище „Кордон Бльо” и усвоява тайните на изисканата френска кухня.
Животът поставя и Джули, и Джулия пред предизвикателства, но макар разделени от времето и пространството, двете постепенно откриват, че с правилната комбинация от страст, смелост и… масло всичко е възможно.
Не пропускайте и втората (последна) прожекция в рамките на СФФ на Slow Food Story. Документалния филм за Карло Петрини и международното движение Slow Food, създаден от режисьора Стефано Сардо, може да гледате на 23 март в събота, от 13.30 ч. в Кино Люмиер. Заедно с филма ще се насладите и на чаша вино Домейн Бойар Органик Мерло 2012.