Дни на норвежката морска кухня

Норвежците, като една организирана, работлива и далновидна северна нация умеят да превръщат екстремните си природни дадености в огромен капитал. От векове рибата и морската храна са съществена част от прехраната им и, разбира се, заемат специално място в кулинарната им култура, а за последните четири десетилетия морската храна е станала трета по обем в износа на Норвегия след експорта на нефт и природен газ, и машинна техника.
Норвежката сьомга се цени в цял свят и присъства на пазара в над 100 страни. Според статистиката за първите 3 месеца на 2014, износът ѝ е нарастнал с 32 % и Норвегия държи 65% от световния пазар на сьомга.
Хилядолетната практика на норвежците в риболова и желанието им да се съхрани морето, за да може то да изхранва бъдещите поколения, е довело до развитието на природосъобразна индустрия, която днес осигурява 22 700 работни места само в Норвегия. Произведената сьомга е достатъчна за 12 милиона ястия на ден.
Първото съоръжение в света за отглеждане на сьомга е било построено от двамата братя Грьонтвед през юни 1970 г. Днес в Норвегия аквафермите за сьомга са повече от 1000 – те са закотвени за морското дъно край фиордите и други подходящи крайбрежни места. Студената и чиста морска вода осигурява отличен вкус и качество на тази толкова ценена риба.
Чрез автоматични системи рибата се изхранва с прецизно балансирани гранулирани фуражни култури, използва се високотехнологично оборудване за наблюдението на условията, при които тя се отглежда, като се следи съдържанието на кислород, водните течения, температурата на водата. Допуска се едва 2,5% от обема на едно съоръжение да се запълва с риба, а поради напрадналите технологии за превенция на заболяванията, използването на антибиотици в отлглеждането на сьомга, клони към нула.
Всички тези факти и още много интересни неща за норвежката сьомга научихме по време на поредицата кулинарни инициативи, организирани от Посолството на Кралство Норвегия и Държавната агенция за морски храни (Norwegian Seafood Council) през миналата седмица.
Дните на норвежката морска кухня бяха открити на 14 май 2014 в МЕТРО Академия в София. Специален гост на събитието беше звездата на норвежката кулинарна школа Даниел Руше Мадсън, който разкри качествата на норвежката сьомга и представи онези тънкости при приготвянето й, които позволяват рибата в ястията винаги да запазва своя прекрасен натурален вкус.
Шеф Даниел е истинска кулинарна знаменитост. Той става популярен със съвместното си шоу с прочутия Гордън Рамзи и с други свои изяви в ТВ и интернет шоута, гледани от над 100 млн. души. Съавтор е на най-добрата готварска книга в Норвегия за 2012, „Най-добрата морска храна в света“. Той умее да представя морската храна по забавен и пленителен начин, като убедително показва удоволствието от готвенето и храненето. Страстта му към храната е вдъхновила над 100 милиона зрители по целия свят.
Както на 14 май в столичната МЕТРО Академия, така и на 16, в ресторант Чепишев, професионалисти и ценители на норвежката морска храна опитаха от забележителните морски деликатеси и традиционната напитка акевит (алкохолна напитка от картофи, с вкус на ким и анасон).
Шеф Даниел Руше Мадсън приготви превъзходни оригинални рецепти с осигурени от Норвегия продукти, като техниките му са изключително щадящи към рибата и останалите съставки.
Ето и някои от неговите ястия: бъркани яйца с челадинки и нежно опушена сьомга, норвежка сьомга на грил с нахут и йогурт дресинг, маринована норвежка сьомга със спаначена супа и забулени падпъдъдъчи яйца, маринован халибут с краставица, манго и кориaндър, супа от кралски раци, картофени палачинки със сьомга хайвер, копър и лук.
Инициативата продължава до 23 май в ресторант „Чепишев“, където може да опитате чистите и ясни вкусове на норвежката морска храна и изисканите рецепти на Даниел Руше Мадсън.