Денят на прехраната 2014 е посветен на семейното фермерство.

От 1979 г. насам всеки 16 октомври е посветен на световните проблеми с храната и борбата с глада. Денят е обявен от FAO, организацията по прехрана и селско стопанство към ООН.
Две години след създаването на Световния ден на прехраната е взето решение всяка година той да е посветен на различни теми. През 2014 Денят е фокусиран върху семейните ферми като Елата, Дивата ферма и биоферма Павлови.
С темата на днешния ден FAO отдава повече от заслужено внимание на семейното фермерство, което е най-важният начин за произвпдство на храна както в развитите, така и в развиващите се държави. По този начин фамилните ферми са един от най-важните фактори за националната и светпвната хранителна сигурност. Едни от най-важните задачи пред нас като потребители са да разберем как изборът ни на храна в магазина влияе върху фермерите и да се научим как да не изхвърляме от храната си по време на транспорта, съхраняването ѝ или в домовете си.
През настоящата седмица в над 150 държави се провеждат събития, посветени на всички тези проблеми. В София те са организирани от Slow Food в България и Българската хранителна банка.