Да възродим уникалните храни
Участвайте в съвместната кампания на МЕНЮ и SLOW FOOD в България
ДА ВЪЗРОДИМ УНИКАЛНИТЕ ХРАНИ!
Помогнете заедно да извадим от забрава уникални български храни, сортове и породи!
Познавате ли автентични ХРАНИ, СОРТОВЕ или ПОРОДИ в някой край на България, които имат история, били са, в момента са или могат да бъдат поминък за местните общности и са вкусна и качествена храна (или основа за производството на такава)?
Такива примери са: зелено сирене от Черни Вит, навпавок от Горно Драглище, смилянски фасул, каракачанска овца.
Вижте всички български продукти, породи или сортове, включени досега в Съкровищница на вкусовете или Ark of Taste.
Търсим: млечни продукти, колбаси, видове хляб, сортове зеленчуци, плодове, ароматни билки, житни и други ядивни растения, консервирани и сушени храни, автентични породи селскостопански животни.
Ако знаете (или познавате хора, които знаят) такъв продукт, сорт или порода, бихте ли отговорили на следните въпроси:
• Какво е популярното наименование на продукта (сорта или вида растение/породата), така както го наричат местните хора, които го произвеждат, отглеждат или развъждат?
• Известно ли ви е и друго име на този продукт, сорт или порода?
• Кратко описание на продукта, породата или сорта
• Мястото, където се намира
• Име на действащ производител, ако има такъв, и контакт за връзка с него
МОЛЯ, ПИШЕТЕ НИ НА info@menumag.bg
Цел на кампанията:
• Заедно с читателите ни от цялата страна да открием непознати, забравени, полуизчезнали или несправедливо подценявани български храни и вкусове;
• Да ги популяризираме и помогнем за тяхното възраждане и за съхраняване на българското кулинарно богатство;
• Да създадем условия тези продукти да се превърнат в поминък на местните хора;