Да опазим българските сортове на обяд
WWF, клуб „Приятели на Врачански Балкан” и верига заведения К-експрес започнаха кампанията Кулинарните тайни на природата 3 за набиране на средства за възстановяване на изчезващите сортове български ябълки петровка, айвания и бухавица. Инициативата е част от усилията на WWF за опазване на биоразнообразието в съчетание с развитието на бизнес начинания. Кампанията ще продължи до 30 април във всички търговски обекти на К-експрес в София и страната. Вкусните ястия може да се поръчат за офиса или за вкъщи в София.
Първите две издания на „Кулинарните тайни на природата“ бяха насочени към възстановяването на изчезваща селскостопанска порода, за да се подпомогне традиционният поминък и опазването на планинските пасища в района на Природен парк „Врачански Балкан“. Тази година проектът алармира за твърде сериозни проблеми в българското земеделие – изоставянето и намаляването на овощните градини и загубата на местни сортове. Партньорите обединяват усилия за събиране на средства за възстановяване на изчезващите сортове ябълки. Средствата ще се събират чрез продажба на ястия по традиционни рецепти от района на Природен парк „Врачански Балкан” в търговските обекти на К-експрес. Някои от ястията, които могат да бъдат опитани по време на кампанията, са:
• врачанска лютика с пиле
• пържена извара
• лютика с боб
• мачкани картофи по врачански
10% от приходите от ястията с етикет „Кулинарните тайни на природата“ ще отидат за засаждането и развитието на моделна овощна градина със застрашени сортове на територията на Природен парк „Врачански Балкан”. Тя е в село Миланово, махала Старо село, и е събрала повече от 20 стари местни сорта ябълки, круши и дюли. За нейното поддържане и допълване се грижат представители на местната неправителствена организация „Клуб Приятели на Врачански Балкан”. Екосистемата, която те обгрижват, има нужда от много работа, за да бъде запазена. Със събраните от кампанията средства те ще купят още дръвчета от застрашени местни сортове, за да се разрастне градината и един ден да се превърне в генна банка за стари сортове. За градината са необходими и ограждения, и поддръжка.
„През последните години както в България, така и в цяла Европа демографски и социални фактори водят до изоставяне на много от традиционните овощни градини, отглеждани в миналото по устойчив начин. Това намалява сортовото разнообразие и ни лишава от ценни видове овошки,“ споделя Райна Попова от WWF. „Целта ни е да се увеличи броят на овощните дръвчета от тези три типични за България застрашени сорта – петровка, айвания и бухавица, и да се запази един традиционен поминък.“, допълва Попова.
Петровка, айвания и бухавица са български сортове от списъка със застрашени сортове на Министерството на земеделието и храните.
Петровката е ябълка с дребни, зелени и червени плодове, със специфичен аромат и сладко-кисел вкус. Зрее рано през лятото и се поднася на трапезата около Петровден (29 юни). Айванията и бухавицата са зимни сортове с период на узряване между средата и края на септември. Айванията е жълта на цвят, а бухавицата - наситено червена. Тези ябълки са познати на поколения, но са на път да изчезнат от трапезата ни, така както вече ги няма и по магазините.