България определи пръв участник на Bocuse d'Or

Главният готвач на софийския ресторант Sasa, Петър Николов, и асистентът му, Михаил Николов, ще представят нашата страна на европейската селекция за Bocuse d’Or в Брюксел.
В края на миналата седмица, за пръв път у нас се проведе квалификационен кръг за България на Bocuse d’Or. Конкурсът, който носи името на създателя си, прочутия шеф-готвач Пол Бокюз, е най-престижното състезание за професионални готвачи в целия свят. По регламент, 11-те екипа (от готвач и асистент) трябваше да приготвят рибно ястие с филе от морски език и скариди, както и месно ястие с пиле, отгледано по прочутата френска система Label Rouge.
Осемчленното жури включваше елита на българското висше ресторантьорство в лицето на Димо Димов - шеф-готвач на Gourmet Cult Catering, Пламен Петров - шеф-готвач на Captain Cook, Велин Великов - шеф-готвач на варненския хотел Лондон, Пламен Стамов - шеф-готвач на хотел Графит също във Варна, Георги Ерменков - главен готвач на "Метро К&К България", метр д'отелът на ресторант Акант Руж във Варна Любомир Стоянов, Валери Нешов - водещ и съпродуцент на авторското предаване "Полуостровът на съкровищата" по Фиеста ТВ и председателят на журито Андрей Стоилов - шеф-готвач на столичния хотел Метрополитен.
Целта на Bocuse d’Or е да представя и популяризира таланта на най-добрите готвачи. На миналогодишното му издание, първите места грабнаха представители на скандинавските страни.
Европейската селекция за престижния конкурс ще се състои на 20 и 21 март в Брюксел, като на този етап ще участват представители на 20 страни. България ще бъде представена за пръв път. Финалът на Bocuse d’Or ще събере най-добрите готвачи от континенталните селекции и ще се проведе на 29 и 30 януари 2013 г., в Лион.
Първият български представител Петър Николов има зад гърба си 10 години като готвач. Миналата година спечели първо място в Националната кулинарна купа, а през октомври 2012 г. му предстои участие в рамките на националния отбор на професионалните готвачи в Кулинарната олимпиада в Ерфурт, Германия.