България е на европейските финали на Bocuse d’Or

На 10 и 11 май в Будапеща се провежда европейският финал на „Кулинарните оскари“, Bocuse d’Or 2016.
Този единствен по рода си конкурс за висша кулинария е създаден през 1987 г. от прочутия френски шеф-готвач Пол Бокюз. Като прилага принципите на големите спортни събития, той създава грандиозно шоу с акцент върху готвенето и готвачите.
Европейски Bocuse d’Or 2016
На предстоящите европейски финали ще премерят сили 20 финалисти от националните отбори на Европа. За наша гордост в Будапеща са българският шеф-готвач Антонио Иванов и неговият коми-шеф Симеон Николов. Техен вдъхновител и треньор е един от най-изтъкнатите майстори на добрата храна в страната ни, Димо Димов.
Конкурсът ще отсее 11 европейски отбора – бъдещи участници в световния финал на Bocuse d’Or в Лион през януари 2017.
Двата задължителни продукта, с които националните отбори трябва да приготвят състезателните ястия, са чига с нейния хайвер и еленско месо – продуктите са избрани от организаторите на международния конкурс. При приготвянето на ястията допълнителни точки печели присъствието на традиционни елементи от съответната национална кухня, пресъздадени по модерен и изобретателен начин. Например идеята на нашия отбор е за гарнитура в месното ястие да има сарма в лапад с булгур и крем от печена чушка, както и крокетче от леко втечнен овчи кашкавал. В плънката на чигата пък ще присъства черноморски калкан, а във финия сос за нея – самардала. Това са само дребни щрихи от целите сложносъставни и технично изпълнени ястия.
Кандидатите ще имат 5 часа и 35 минути, за да приготвят и презентират своите творения, а журито ще оглежда и дегустира внимателно, така че да прецени кой заслужава златния Bocuse d’Or Европа 2016.
Двайсет и трима експерти-гастрономи съставляват журито: президентът на Bocuse d’Or за Европа Золтан Хамвас, президентът на журито Серж Виейра, почетният президент Расмус Кофоед плюс по един изтъкнат представител на всяка от двайсетте състезаващи се страни. България е представена от талантливия и известен шеф-готвач Андре Токев.
Състезанието започва в 8:30 на 10 май, вторник, когато българският тим ще се изправи срещу изключително силни противници: Исландия, Австрия, Норвегия, Финландия, Германия, Естония, Великобритания, Турция и Испания. В 13:30 членовете на журито ще започнат да дегустират топлото рибно предястие, а от 14:05 ще опитват ястието с месо. Финалните дегустации са от 15:45, а в 17:00 часа ще се проведе и фотографски конкурс Bocuse d’Or.
На следващия ден, 11 май, ще се състезават останалите страни: Холандия, Италия, Русия, Швейцария, Хърватия, Франция, Белгия, Унгария, Дания и Швеция. На награждаването от 18:00 часа ще бъде посочен носителя на Bocuse d’Or Европа 2016 и отборите, спечелили сребърен и бронзов медал.
Хайде наште!
Антонио Иванов и Симеон Николов са тренирали усилено близо четири месеца. Подготовката е изключително сериозна и тежка, но... „Имаме голям шанс да не сме последни!“, казва треньорът на отбора, шеф Димов. „Уменията и успехът на кандидата и създадената от него концепция, претворена в ястията, формират едва 40% от резултата. Останалите 60% идват от цял коплекс от фактори: традициите в кулинарната култура на държавата, традициите за участие в това състезание и цялостното излъчване и присъствие на отбора.“
България участва едва за трети път на европейския финал на Bocuse d’Or. Самото класиране на страната ни е голям успех – предпочетени сме пред държави със силни кулинарни традиции като Чехия, Полша, Сърбия и Гърция.
"Метро кеш&кери" в България и българската фирма за ресторантьорско оборудване "Ава-М" спонсорират участието на страната ни на европейския Bocuse d’Or.
„Важно е да участваме на Bocuse d’Or, защото това е шампионската лига във висшата кухня“, твърди шеф Димо Димов. „Там се представят най-новите тенденциите в световната висша кухня. Това, което днес се представя на Bocuse d’Or, ще бъде след три години в fine dining ресторантите, а едва след десет години – в чиниите на хората. Като концепции, техники и стилове това е най-напредничавото състезание в света на кулинарията. Освен това то е и най-трудното. Българските кулинарни отбори и шеф-готвачи имат над 50 медала от кулинарни олимпиади и световни шампионати. А за двете ни участия на европейския Bocuse d’Or, два пъти сме предпоследни! Това е положението. Много висока топка.“
Стискаме палци на Антонио Иванов, Симеон Николов, Димо Димов и на всички техни колеги, които ги подкрепят в Будапеща. Каквото и да е класирането им, те вече имат голяма победа като са извоювали участието си на престижните финали.