Био празник в София

Двата дни – 12 и 13 април, в които София отпразнува биологичното земеделие, преминаха полезно, весело и много вкусно.
На 12 април, петък, в рамките на био празника в градинката пред Народния театър се проведе дегустация в четири кръга на български вина от биологично произведено грозде. Водещ на дегустациите бе Любомир Стоянов, сомелиер №1 на България за 2007 г., а журито бе излъчвано на четири пъти от публиката след успешно преминаване на дегустационна игра с ароматни тестери. За „най-добро българско червено био вино за 2013 г.“ бе определено Orbelus Getika 2010.
Празникът на био земеделието е част от кампания за популяризиране на био продуктите, която се осъществява по проектa Bioforum - съвместна инициатива на Министерство на земеделието и храните и фондация "Биоселена". Кампанията ще продължи до края на април с мероприятия и в други градове. Празникът в София събра биопроизводители от цялата страна, които имаха възможност да представят своите био продукти. Събитието бе открито от министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков.
Водещ на био празника на София бе кулинарният майстор Ути Бъчваров, който и през двата дни готви за посетителите български ястия с биологично произведени продукти. В съботния ден с участието на деца от публиката се проведе и детска био кулинарна академия, в която малчуганите помагаха за приготвянето на храната. Гостите на празника бяха забавлявани и от музикални и детски театрални изпълнения.
МЕНЮ и DiVino са медийни партньори на празника на биологичното земеделие.