8 начина да се порадваме на зеления фасул
Зеленият фасул идва на масата ни към края на юни заедно с тиквичките и първите градински краставички. Макар и да произхожда от Америките, той отдавна е неотделема част от българската, както и от повечето европекски и азиатски кухни. Любопитно е, че по родните му места не е чак толкова популярен.
Свежият растителен вкус е най-привлекателната му харктеристика, като за да се запази добре, шушулките не трябва да се готвят дълго.
Предлагаме ви 8 разнообразни рецепти, които ще зарадват всеки от почитателите на свежия и вкусно сготвен зелен фасул.
1.
Салата със зелен фасул и мариновани рибки
Хрупкавият зелен фасул в тази рецепта е комбиниран с типично летни аромати на анасон от финокиото и на маринована риба, за да се превърне в чудесна салата, напълно достатъчна за лек обяд в горещите дни.
2.
Вегетарианска паеля със зелен фасул и артишок
Хрупкавата оризова коричка, която остава на дъното на паелята е едно от най-вкусните неща на света. Но и горната част на тази изобилна рецепта не трябва да се пренебрегва.
3.
Тажин с маслини, бадеми и зелен боб
Тажинът е глинен гювеч с конусовиден капак, типичен за кулинарните традиции на страните от Магреба; тажин се наричат и ястията, приготвени в този съд, а пък това е рецептата на МЕНЮ.
4.
Лятна чорба от зелен фасул и джанки
Киселичка, ароматна и освежителна, тази студена чорба, чиито корени са някъде из Горнотракийската низина, утолява не само глада, но и жаждата през летните горещини.
5.
Темпура са традиционни японски ястия, които са се появили под влиянието на първите португалски йезуитски монаси, стъпили в островната империя. Зеленият фасул не е типичният зеленчук за темпура, но е много вкусен и ефектен в този вид.
6.
Салата от зелен фасул и риба тон
Зелен фасул и риба тон – класическа комбинация, която гарантира добър резултат с плътен и свеж вкус. Не пропускайте да опитате тази засищаща и апетитна салата.
7.
Свежите летни зеленчукови яхнии са сред хитовете на българската кухня, а комбинацията на зелен фасул и маслини е едно от най-добрите предложения от южната част на страната.
8.
Плакия от зелен фасул и тиквички
Колкото и българите да сме народ, който обича да яде месо, свежите ни и комплексни зеленчукови манджи са достойни за уважение, почит и бързо изпразване на чиниите.