7 рецепти за великденските пости
![Снимка за 7 рецепти за великденските пости](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/articles/72-Pulnen Cherven luk_660x430.jpg)
Всяка година Великденският пост започва седем седмици преди Възкресение Христово, веднага след Сирни заговезни и предлага смирение и размисъл на вярващите православни християни, както и подходящ за повечето хора хранителен режим през ранната пролет. Понякога обаче временният отказ от животинска храна ни сварва неподготвени и силно въглехидратни храни като бял хляб и бял ориз превземат масата ни. За радост на света съществуват изключително много хранителни растения и постната храна може да бъде истински разнообразна, вкусна и питателна.
Предлагаме ви 7 безмесни ястия - за всяка от 7-те седмици на поста, които да ви вдъхновят да обърнете повече внимание на храната си през това забележително време на годината - прехода от зимата към пролетта.
1.
Типичният едва доловимо налютващ зелев вкус на карфиола намира едно от най-добрите си превъплъщения в комбинация със сладко-горчивия сусамов тахан - точно както в тази толкова лесна за приготвяне рецепта.
2.
Пълнени чушки със зеленчуково къри
Макар и запечени, чушките в тази рецепта запазват достатъчно свеж вкус, с който да обогатят ароматната плънка в индийски стил.
3.
Очевидните близкоизточни мотиви в тази салата я правят освен засищаща и приятно екзотична и вълнуваща.
4.
Пилаф от киноа с тиквички и маслини
Готвенето в бульон е основна характеристика на пилафа, така че замяната на ориза с твърде интересната киноа е малък грях към правоверните почитатели на ориенталското ястие.
5.
Тофу със зеленчуци в сладко-кисел сос
Сладко-киселият сос е емблематичен за китайската кухня и макар по-често да се прилага в месни ястия, постните алтернативи също са изключително вкусни.
6.
Трансформирането на лучените аромати по време на печене е като истинска магия – едва ли някой може да устои на карамелено-пикантните препечени нотки, докато учудващо много хора бърчат носове пред суровия зеленчук.
7.
Киноа с коприва, пресен лук и маслини
С тази рецепта посегнахме на още една българска класика, в която обичайният ориз е заменен с модерната киноа, а копривата и маслините са все така на мястото си.