6 начина да изпечем скумрия

Все по-често пренебрегвана и подценявана, скумрията е риба с уникални качества:
• стегнато месо с апетитен вкус и малко кости,
• съдържа важни за човека вещества като омега-3 киселини,
• умерена цена,
• замразява се добре и затова е лесно достъпна.
Предлагаме ви 6 идеи за приготвяне на тази риба, така че да ѝ се насладите по възможно най-добрия начин.
1.
Скумрията има много характерен и доста обсебващ мирис, затова е добре тя да се приготвя с подправки с подобен интензитет. Букетът от розмарин, босилек, мента и чесън е подходящ за целта, а тръпчивостта на маслините чудесно уравновесява забележимата мазнина на рибата.
2.
Ако си спомняте с умиление за някогашното качество на рибните консерви "Закуска", тази рецепта със сигурност ще ви допадне, а и съвсем спокойно ще се превърне в едно от любимите ви ястия.
3.
Скумрията на скара е едно позабравено явление от близкото минало, което в тази рецепта е хитро разчупено от аромата на гъби и праз лук.
4.
Дребните скумрии, които идват у нас от Егейско море, се отличават от отдавна познатите ни океански роднини не само по размери, но и по интензивност на аромата. По-фината миризма на "дребосъците" чудесно се смесва с тази на зеленчуците в рецептата, която ви предлагаме, без нито една да доминира в общата хармония.
5.
Скумрия със салата от целина и хрян
Интензивният аромат на скумрията и нейното високо съдържание на мазнини й позволяват великолепно да се съчетава с дъхав зеленчук като целината и с пикантния хрян.
6.
Скумрия на грил със салата от червено цвекло
Скумрията е доста мазна риба,което е чудесно качество при контакт със скарата, но пък изисква по-леки гарнитури, например вкусна салата от печено цвекло.