50-те най-добри ресторанта в света 2017
На първо място в света е Eleven Madison Park в Ню Йорк, ръководен от швейцарския шеф-готвач Даниел Хъм и партньора му Уил Гуидара. Миналогодишният победител, италианският ресторант в Модена Osteria Francescana на шеф Масимо Ботура, остава на второ място, а каталунският El Celler de Can Roca в Жирона на легендарните братя Рока е трети в престижната класация World’s 50 Best Restaurants 2017, която британското списание Restaurant организира всяка година.
За втори път в историята на класацията церемонията за обявяването на 50-те най-добри ресторанта в света се състоя извън Лондон и за пръв път в Мелбърн, Австралия. Миналата година домакин беше Ню Йорк.
Eleven Madison Park (с три звезди от Мишлен) е първият нюйоркски ресторант начело в списъка и първият извън Европа от десет години насам. В менюто си ресторантът поставя акцент върху тероарните продукти от района на Ню Йорк, а в същото време отдава дължимото на френската класика – както в чинията, така и в обслужването. Самият Даниел Хъм след церемонията сподели: „Винаги гледам към Франция за вдъхновение.“
Прави впечатление засиленото присъствие на френски ресторанти в петдесетицата. Сред тях най-предно четвърто място заема Mirazur в Мантон - на талантливия шеф-готвач от италианско-аржентински произход Мауро Колагреко. Испания все така води по брой ресторанти в Топ 10 с цели 3. Всъщност и Франция, и Испания, и Щатите имат по 6 ресторанта в Топ 50. Перу също има силно присъствие с два ресторанта в първата десятка!
Изключително интересен факт е, че за най-добра жена шеф-готвач за 2017 е обявена словенката Ана Рож, издигнала своята Хижа Франко в Кобарид до върховете на световната кулинарна сцена. Малкият семеен ресторант, разположен в идиличен природен декор с панорама към тучната долина Соча, вече привлича клиенти от цял свят, нетърпеливи да опитат 5- или 9-степенното дегустационно меню.
Ето и ресторантите от Топ 10 на престижната класация за 2017:
1. Eleven Madison Park (Ню Йорк)
Шеф-готвач: Даниел Хъм
Място в миналогодишната класация: 3
2. Osteria Francescana (Модена, Италия)
Шеф-готвач: Масимо Ботура
Място в миналогодишната класация: 1
3. El Celler de Can Roca (Херона, Испания)
Шеф-готвач: Хуан Рока
Място в миналогодишната класация: 2
4. Mirazur (Мантон, Франция)
Шеф-готвач: Мауро Колагреко
Място в миналогодишната класация: 6
5. Central (Лима, Перу)
Шеф-готвачи: Вирхилио Мартинес, Пиа Леон
Място в миналогодишната класация: 4
6. Asador Etxebarri (Акспе, Испания)
7. Gaggan (Банкок, Тайланд)
8. Maido (Лима, Перу)
9. Mugaritz (Ерентерия, Испания)
10. Steirereck (Виена, Австрия)