Начало За нас Реклама Контакти

16 май 2014 е Ден на кулинарната революция

Снимка за 16 май 2014 е Ден на кулинарната революция
Copyright Jamie Oliver Enterprise Ltd.

Food Revolution Day е инициатива на световноизвестния британския готвач Джейми Оливър.

Това е световен ден, на който отбелязваме значението на добрата храна и желанието ни да я приготвяме!

"Меню" подкрепя изцяло кампанията на Джейми Оливър и събитията у нас и по света, свързани с нея.

Тази година Food Revolution Day се провежда на 16 май.

Акцентът през 2014 са децата и умението им да приготвят сами прясна и здравословна храна.

Миналата година кампанията Food Revolution Day вдъхнови над 1200 събития в 660 града на 74 страни по целия свят. Тази година Джейми се надява да запише в книгата на Гинес нов рекорд - за най-много хора, които заедно с поне 5 деца, приготвят едновременно една и съща рецепта. Рецептата, която Джейми ще сготви тази година и милиони деца ще го последват, е салата „Дъга“ в питка.

През 2014 и България се включва в инициативата с няколко събития:

Европейският ден за здравословно хранене и готвене с деца и глобалната инициатива на Джейми Оливър – Food Revolution Day ще съберат над 700 деца на кулинарен маратон в София.

Събитието е организирано от представителството на Европейската комисия в България, Евро-Ток България и телевизионният канал 24KITCHEN и ще се проведе утре, 16 май, в градинката пред Народен театър „Иван Вазов“ от 11:00 до 14:00 часа.

Близо 750 деца от столични общински, частни и специализирани училища за деца с увреждания на възраст между 7 и 12 години ще вземат участие в традиционния Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца. За пръв път инициативата се присъединява към глобалната идея на Джейми Оливър – Food Revolution Day, която тази година има за цел да събере над един милион готвещи деца и да постави рекорд в Книгата за рекордите на Гинес.

Целта на този Ден на кулинарната революция е да мотивира децата и родителите им да приготвят сами прясна и свежа храна. Статистиката в световен мащаб сочи, че над 43 милиона деца под петгодишна възраст са с наднормено тегло. Ако тенденцията се запази, през 2020 година броят им ще надхвърли 60 милиона. Ако децата в училищна възраст се научат да приготвят свежа храна за себе си, те ще правят това поне пет пъти седмично, когато имат свои деца, сочи статистиката.

Според Джейми Оливър проблемите на децата трябва да се превърнат в задължение на правителствата, бизнеса, училищата и родителите, които заедно да работят по превенцията на проблема. Джейми обяснява още, че децата и младежите трябва да се научат да готвят. „Вярвам, че всеки от нас има задължение да научи децата как храната се отразява на телата им. Сега е времето всеки, които иска да се включи в Food Revolution Day, да фокусира енергията си не само да научат децата да готвят, но и да ги убедят да практикуват придобитите кулинарния умения.“

Детският кулинарен маратон в градинката пред Народния театър ще бъде със специалното участие на шеф Жоро Иванов, Президент на Евро-Ток България и Йоланта Делибозова – Йоли, българското лице на 24KITCHEN.

За всички български деца, Джейми Оливър изпраща своя специален видео урок, в който ще покаже как се приготвя салата „Дъга“. В рамките на 24 часа рецептата ще обиколи света и максимален брой деца ще се опитат да я приготвят.

У нас малките кулинари, заедно с първокласни главни готвачи от Евро-Ток България, ще приготвят здравословно и балансирано меню. Към креативното готвене ще се присъединят и много родители, както и привърженици на идеята за кулинарната революция.

Европейският ден за здравословно хранене и готвене с деца се организира от Представителството на Европейската комисия в България и Евро-Ток България (Европейската кулинарна асоциация) вече осем години.

На 16 май кулинарният ТВ канал 24Kitchen ще подкрепи кампанията и като излъчи маратон на предаването Джейми Оливър – Кулинарна революция от 15:45 и 20:55 часа. Информация за инициативите на всички ентусиасти у нас – училища, семейства, заведения за хранене и други, очаквайте на сайта на канала 24Kitchen.bg.

Всеки, който иска да се включи, може да го направи директно на официалния сайт на Food Revolution Day: foodrevolutionday.com.

Всъщност събития по повод Food Revolution Day има през целия уикенд 16-18 май.

В събота Grape Central (ул. "Самуил" 45) и Food Revolution Bulgaria призовават към действие и канят на един по-различен съботен брънч, на който активното участие на гостите е от решаващо значение! Те предлагат всеки да вземе със себе си един продукт, който за него олицетворява добрата и вкусна храна. Там ще има салатен бар, на който всеки заявил участие ще може да създаде своята салата или предястие, по вкусен и може би изненадващ начин. А след като гостите са се потрудили, ще бъдат нахранени с топла, вкусна и натурално приготвена от местни продукти храна, придружена с добро вино. За по-подробна информация вижте facebook.com/pages/Grape-Central.

Разгледайте и страницата facebook.com/FoodRevolutionDayBulgaria

от Меню Май 2014
Коментари