10 вкусни рецепти за кюфтета
Световната мания по comfort храната има своите национални измерения. Докато в Щатите изглежда пърженото пиле най-лесно успокоява нацията, у нас с тази задача май най-успешно се справят кюфтетата. Неизменните класики са пържените и печените на скара, но тази кулинарна форма може да има най-различни проявления, с някои от които ще ви запознаем сега:
1.
Пикантните кюфтенца с доматен сос в тази рецепта са допълнени с типичното за Ориента ухание на кимион, което често се появява в българските национални ястия като отчетливо влияние на турската кухня.
2.
Тези италиански кюфтенца се приготвят много бързо и са изключително вкусни. Можете да ги направите и вегетариански, като замените каймата със сварени картофи. В този случай не ги пържете, а ги изпечете на фурна.
3.
Телешки кюфтенца в картофена коричка
Каквото и да си говорим, пържената храна е вкусна. И понеже е хубаво да внимаваме с нея, рецептите трябва да са наистина добри. Като тези сочни кюфтенца, завити с хрупкави картофки.
4.
Кöttbullar вероятно са най-известното ястие от шведската кухня и по утвърдена традиция се поднасят с картофи и уханен сос от червени боровинки.
5.
Колкото и да е невероятно понякога част от печеното агнешко изостава в хладилника, но с тази рецепта лесно ще превърнете студеното месо в ароматни кюфтенца, гарнирани с екзотичен и пикантен доматен сос.
6.
Телешки кюфтенца в азиатски стил
Силните подправки с цитрусов аромат и лека пикантност са запазената марка на много от ястията в Източна Азия. Този отличителен белег, както и свежата комбинация от зеленчуци, чудесно допълват телешките кюфтенца с техния деликатен вкус.
7.
Тези ароматни и апетитни кюфтенца са достойна и по-здравословна алтернатива на един от безспорните фаворити сред българските домашни ястия – пържените кюфтета.
8.
От ден първи до днес те са бестселърът на столичните СкараБар. Според готвачите на веригата най-важното при приготвянето на кайма за кюфтета на скара е сместа да се меси дълго време. Хората обикновено мислят, че две-три движения са достатъчни. Явно трябва да преразгледаме отношението си към подготовката на каймата.
9.
Никога в ресторант не могат да ви поднесат тези пържени кюфтета, които сте яли у дома в детството си. За много българи най-свидните спомени за мирис на домашна храна и уют са свързани, освен с печените чушки, именно с пържените кюфтета.
10.
Готвенето на пара отдавна си е спечелило репутацията на една от най-здравословните кулинарни технологии. Предлагаме ви с нейна помощ да приготвите чудесни кюфтета от телешка кайма със зеленчукова плънка и ароматна колекция от подправки.