10 кулинарни съвета от Жоан Рока

„Когато готвим, обединяваме разнообразие от съставки: опит, техника, традиция, себеизразяване, ценности, новаторство, експериментаторство. Основа за кухнята на всеки готвач или готвачка са различни фактори, често трудно обясними, които несъмнено отличават неговите или нейните ястия и менюта. Именно това са някои от великите качества на кухнята и готвенето: разнообразие и уникалност”.
Така испанецът Жоан Рока, най-добрият шеф-готвач в света за 2015 според престижната класация The World's 50 Best Restaurants, започва последната си книга В кухнята с Жоан Рока. Основни техники за домашно готвене. В нея кулинарният творец разкрива тайните на кухнята върху 352 страници, пълни с препоръки и съвети. Ето някои важни по-общи насоки:
Отговорно хранене
„Здравословното и балансирано хранене е много по-лесно постижимо отколкото изглежда. Достатъчно е човек да придобие навика да се храни разнообразно и с правилните порции от всяка основна група храни.“
Уважение в обработката
„Съставките често претърпяват невероятни трансформации в кухнята. Затова не е достатъчно да изберем най-добрите продукти; трябва да използваме и подходящата техника за приготвянето им.“
Питателни храни
„Някои храни се отличават с повишено съдържание на специфични хранителни вещества като основни мастни киселини, антиоксиданти и фибри. Редовният им прием носи изключителни ползи за нашето здраве.“
Организация в кухнята
„Процесът на готвене не започва пред котлоните, а много преди това. Трябва добре да организираме кухня си предварително. Планирането, пазаруването, подреждането и правилното съхраняване също са част от кулинарната култура.“
Хранителна безопасност
„Правилното съхранение на храните преди и след употреба, при спазване на основни хигиенни правила, е от съществено значение, за да държим микроорганизмите далеч от нашите продукти и храна.“
Качество на продуктите
„Разнообразието, богатството и качеството на продуктите до голяма степен определят самоличността на всяка кухня и са основата на всяко добро ястие, въпреки че от нашите умения зависи дали ще разгърнат целия си потенциал.“
Предварителна подготовка
„Преди да започнем с обработката на храната трябва да приготвим всички продукти, да премерим точното количество от всяка съставка и да сложим на удобно място всички нужни съдове, прибори и инструменти. Нека да се уверим, че нищо не ни липсва, за да готвим с удоволствие.“
Според случая
„Разбира се не е едно и също човек да приготви угощение за голямо семейно празненство и интимна вечеря за двама. Всеки един случай изисква подходящ начин на поднасяне, който в голяма степен ще повлияе и върху начина ни на готвене.“
Внимание към килера
„Добрият килер е неизчерпаем извор на провизии. В него държим основни продукти, а също и някоя и друга глезотия. Изключително важно е отвреме навреме да правим ревизия на килера и да го поддържаме в ред.“
Тайната на базите
„Сосове, бульони, запръжки, винегрети много други добавки се считат за допълнение в рецептата, но често имат основна роля, за да бъде завършено ястието. Някои от тях дори са неговата тайна.“
Източник: diariodegastronomia.com