„Угощението на Джон Сатърнъл“
Gourmet Publishing представи на българския книжен пазар „Угощението на Джон Сатърнъл“ от Лорънс Норфък заедно със световната премиера на романа.
Лорънс Норфък е роден в Лондон, но като дете живее в Ирак. Завършва английска и американска литература в Кралския колеж в Лондон, след което работи като учител и журналист на свободна практика. Големият му успех в литературата идва още с първия му роман “Речникът на Ламприер”, за който получава наградата “Съмърсет Моъм”. “Угощението на Джон Сатърнъл” е четвъртата му книга, написана след дванайсетгодишно мълчание.
Действието в романа се развива в годините преди и по време на Гражданската война в Англия през XVII век. В затънтеното село Бъкланд припяваща тълпа прогонва Сюзан Сандъл като вещица. Тя бяга със сина си Джон и двамата намират убежище в древна гора. В нейните дебри жената разтваря книгата си и започва да му разказва за угощение, пазено в тайна през поколенията. То е наследството на Джон. Студът обаче погубва майка му и останал сирак, той се скита сам из пущинака. По заръка на покойната местният свещеник го изпраща в имението на сър Уилям Фримантъл.
Там момчето става кухненски чирак и овладява тайните на готварството под вещите напътствия на майстор Сковъл. Твърдоглавата дъщеря на сър Уилям, Лукриша, отказва да се храни и Джон е назначен за нейн готвач. Между тях се заражда връзка, но избухва Гражданската война и той е призован на бойното поле. Съдбата и един древен завет заплашват да разделят Джон и Лукриша.
В “Угощението на Джон Сатърнъл” авторът преплита факти и митове, за да разкаже една забележителна история за живота, любовта, кухнята и войната през ХVІІ век.