„Пъстра трапеза” посреща пети рожден ден

Националният кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град” ще посрещне гостите на петия си рожден ден на 8 септември от 10,30 часа с гигантска шопска салата и запазената марка – бобът, приготвен от шеф Пеньо Иванов.
Пътуващият фестивал на традиционните български гозби, който се организира от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7, ще събере за поредна година майстори на ястията, известни занаятчии и фолклорни изпълнители на Лятната сцена в Борисовата градина, София.
За петте години, в които обикаля страната в преоткриване на огромното богатство на българската национална кухня, фестивалът е събрал архив от над 4000 традиционни рецепти от всички региони на България. Част от тях са издадени в книгата „Рецептите на баба”, а сега екипът си подготвя и второ, допълнено издание.
Специални гости на кулинарната изложба на традиционни ястия ще бъдат представители на арменската общност у нас, а сред изненадите ще има участници, които ще покажат как и какво са майсторили в кухнята българите от Средновековието.
За най-малките гости на празника изненадата също е специална – освен че ще могат да рисуват любимите си ястия на традиционния детски пленер, те ще дадат воля на таланта си и с творби с тебешир върху асфалта на специално нарисувани карти на България.
Част от атракциите на събитието ще бъде и „Чаршията на занаятите” – мястото, където майстори-занаятчии ще демонстрират уменията си и всеки от гостите ще може да се включи.
Повече информация ще намерите на culinaryfestival-bg.com.