Зелен фасул - подготовка и приготвяне
Зеленият фасул идва от Южна Америка, в момента е широко разпространен по цял свят и има много разновидности - от тъмнозелени тънки и дълги, до златисто-жълти и жълто-червени шушулки, всички изключително богати на витамини и минерални соли. Всеки вид се характеризира с различна крехкост. Най-важно е, когато избираме зелен фасул, независимо от сорта, той да бъде пресен и свеж, при пречупване на шушулката, тя трябва ясно да пукне и двете части да се отделят лесно, без конци.
Подготовка:
С помощта на ножици или ножче се отрязват двата края на шушулките, по-едрите сортове се нарязват диагонално на парчета.
Приготвяне:
За да се свари, бобът се слага в кипяща подсолена вода за 3-15 мин. в зависимост от размера, докато стане крехък, но е все още свеж и зелен.
За да се задуши, зеленият фасул се слага в плътно затворен съд с 5 с.л. бульон или вода и 30 г масло на 450 г продукт, докато омекне.
За да се запържи, зеленият фасул първо се подварява за 2 мин в подсолена кипяща вода, отцежда се, подсушава се и се слага в сгорещена мазнина за 3 мин.