Яйцето и кокошката
Замисляме ли се, когато посягаме към кутията с яйца в магазина? Живеем с представата за селските кокошки, които се шляят, кълват и снасят в гнезда. А в какво, всъщност, се състои съвременното производство на яйца?
Съществуват няколко вида системи за отглеждане на кокошки-носачки: клетъчна, подова, свободна с достъп до открито пространство и био (органична). Всеки производител е длъжен да означи ясно на опаковката системата, в която са отглеждани кокошките. Допълнително изискване има и за маркиране на самото яйце. На него се поставя код, който започва с цифра от 0 до 3, съответно означаваща системите: 0 - Органично/био отглеждане; 1 - Свободно отглеждане с достъп до открито пространство; 2 - Подово отглеждане; 3 - Клетъчно отглеждане. Например кодът 2BG12345 означава, че яйцето е от подова система в България, а цифрите след това са за идентификация на самия производител.
При интензивното отглеждане птиците се държат в клетки с пространство, в което не могат да разперят крилата си и никога не виждат дневна светлина, нито вдишват свеж въздух. От 2012 в Европа те ще бъдат заменени с т. нар. обогатени клетки - с малко по-добри условия, които обаче са твърде далече от нормалните. У нас повече от 60% от яйцата на пазара са произведени в интензивни клетъчни системи.
При подовото отглеждане кокошките са в помещения на под, понякога на няколко нива, с кацалки и гнезда. Въпреки че също е от затворен тип, системата позволява повече движение и естествено поведение на птиците.
Органичното и свободното отглеждане предоставят на кокошките достъп до слънчева светлина и свеж въздух. Те могат да подхвърчат, да ровят в земята и да търсят семена и насекоми, които са част от естествената им диета.
В България засега яйцата са единственият животински продукт, за който купувачът може да направи избор въз основа на условията, в които се отглеждат животните.