Тиква - подготовка и приготвяне
Тиквата е пренесена в Европа през XVI век от Южна Америка, където е била употребявана за храна 3000 години пр. н.е. Има много ценни хранителни свойства с много богат минерален и витаминен състав. Особено ценни са тиквите с тъмнооранжева и яркожълта месеста част, защото са по-богати на каротин. В някои сортове съдържанието на каротин е по-голямо, отколкото в морковите.
Тиквата у нас се използва предимно за десерти, но има сортове, от които стават чудесни супи, гарнитури и основни ястия. Такъв сорт е мускатовата тиква или т.нар. цигулка.
Подготовка:
В случай че тиквата не се пече с кората, тя се обелва и се отстраняват семките и фибрите от кухината й.
Приготвяне:
Тиквата може да се вари на пара, като се сложи в кошничка за пара върху вряща вода.
За да се изпече, тиквата се реже на парчета заедно с кората, подрежда се в намаслена тава, поръсва се с масло и се пече на 190° С за 45 мин.
За да се свари, парченца тиква се пускат във вряща подсолена вода за 4-5 мин.
Идеи за сервиране:
· Тиквата се нарязва на парчета заедно с кората. В хаванче се счукват 2-3 скилидки чесън, кора от лимон, зехтин, щипка сол и малко розмарин. С получената смес се намазва тиквата и се запича във фурната на 180° С, докато почервенее.