Спортните успехи се крият и в сандвичите
Може би се чудите къде е разковничето за силата и атлетичността на някои от най-известните спортисти. Дали в диетите, дали в редовния и контролиран прием на калории или в добавките, които приемат?
Ако питате спечелилия 11 шампионата, 6 световни титли и 3 олимпийски медала в алпийските дисциплини, Аксел Лунд Свиндал, той ще ви отговори, че наред с всичко това, всеки спортист има своя малка кулинарна тайна за успех. Ветеранът се представя повече от добре и от Betfair му дават сериозни шансове да доминира в спусканията и през следващия сезон. Нееднократно той споделя, че една от тайните са... сандвичите.
Като норвежец Свиндал често яде риба и макар да предпочита прясно уловената, той редовно хапва пушена сьомга. Тя е една от най-предпочитаните от него видове риба и съдържа богати запаси на полезните омега-3 мастни киселини. Но след петчасова тренировка по заснежените писти, Свиндал посяга и към нещо нетипично за спортната диета – сандвич с чаша мляко.
Скиорът споделя също така, че яденето на пълнозърнест хляб със сирене е нещо като национално ястие в Норвегия, но самият той предпочита да го комбинира с много зеленчуци, към които добавя пилешко или пуешко. Ястието си той завършва като добавя и чаша прясно мляко с 1 % масленост.
Как действа
Специалният тип хляб е точният избор за всеки скиор, който прекарва няколко часа от деня на височина от няколко километра и при много ниски температури. Горе в планината се изгарят повече калории, а функцията на пълнозърнестия хляб е именно да осигури притока от енергия. При професионалните спортисти често е характерно състоянието захарна преумора, което възниква няколко часа след прием на голямо количество въглехидрати, каквито хлябът съдържа в изобилие. Характеризира се с чувство на отпадналост, апатия и раздразнителност. Чистият пълнозърнест хляб, обаче, е с високо съдържание на фибри, които предотваряват възникването на това състояние. Разпознаването на истинския, 100% пълнозърнест хляб може да бъде и нелека задача, но си струва усилията.
Другата (не толкова тайна) съставка
Млякото съдържа два вида протеини, които са като манна за всеки атлет. Суроватъчният протеин се абсорбира най-бързо от всички белтъци и помага за възстановяването на мускулите, а казеинът, който точно обратното се възприема по-бавно от организма, осигурява повече енергия за атлета.
Скиорският сандвич
За сандвича са ви нужни 2 филии чист пълнозърнест хляб, около 150 грама нарязано пуешко или пилешко месо, авокадо, маруля и домат. За предпочитане е да се използва възможно най-широк подбор от зеленчуци, заради по-голямото разнообразие на витамини и хранителни вещества. Норвежкото бяло сирене може лесно да бъде заместено с българско, а по избор може да се използва и козе сирене.