Сос уорчестър
Незаменимата съставка за коктейла "Блъди Мери" е един от поводите за кулинарна гордост на някогашната Британска империя, макар първообразът й да е с индийски произход. Според легендата лорд Маркъс Сандис, бивш губернатор на Бенгал, възложил на аптекари от Уорчестър да забъркат за него рибен сос, към който се бил пристрастил по време на престоя си на субконтинента. Какво точно са създали те, и до днес е мистерия, защото истинската рецепта се пази в тайна. И все пак етикетите признават наличието на следните съставки: аншоа, тамаринд, меласа, оцет, чесън, карамфил. Сосът се изявява не само в комбинацията от водка и доматен сос, но и като допълнение към различни меса, особено във вид на пържоли, а никоя салата “Цезар” не е съвсем истинска в негово отсъствие.